Elakadt az Opel eladása?

2017.06.08. 10:35

Márciusban ugyan bejelentették, hogy a Peugeot megvásárolja az Opelt a General Motorstól, de az üzlet ezzel még messze nem zárult le. Az Opel úgy kerülne francia kézbe, ha átadnák az újonnan alapított Opel Automobile GmbH-nak. Erre a hónap elején került volna sor, de a kulcsfontosságú lépést egyelőre elhalasztották, nem tudni, meddig.

Úgy tudjuk, akkor keletkeztek az első súrlódások, amikor durván egy hónapja kiderült, a Peugeot a Corsa következő generációját már saját műszaki alapjain képzeli megvalósítani, miközben Rüsselsheimben már csaknem készen van a kisautó helyben fejlesztett utódja. Hasonló véleménykülönbség alakult ki egy másik modell, egy Insignia alapú szabadidő-autó kapcsán is. A háttérben nyilvánvalóan az áll, hogy a rüsselshemi fejlesztőközpontban dolgozó 7700 fejlesztő – formatervezők, mérnökök, technikusok – és az őket képviselő szakszervezet az állását félti, és meg kell jegyeznünk, nem is minden alap nélkül.

A PSA számára akkor térülne meg az Opel felvásárlása, ha a német autómárka modelljeit is ugyanazokra a műszaki alapokra építhetné, amelyekre saját típusaikat is. Párhuzamos fejlesztésekre aligha lesz szükség, így valahol biztosan feleslegessé válik a mérnöki kapacitás egy része. Arra pedig viszonylag kevés az esély, hogy a részben állami tulajdonú francia cég otthon számolja fel a mérnöki munkahelyei egy részét.

Az Opelnél állítólag azt szeretnék elérni, hogy a PSA garantálja a fejlesztési részleg munkahelyeit legalább a következő három évre, és ez alatt az idő alatt ne állítsanak le fejlesztéseket. Így nyilván tárgyalások kezdődnek a felek között, bár az az érzésünk, hogy itt a Peugeot-é lesz az utolsó szó. Mindenesetre egyértelmű, hogy az elhalasztott tulajdonosváltásra még az idén sort kerítenek, hisz az év végéig az Opel átadását mind a PSA, mind a GM vezetése le szeretné zárni.