Lina: autó természetes anyagokból

2017.06.16. 13:41

Messziről nézve egész formásnak tűnik az Eindhoveni Műszaki Egyetemen kifejlesztett jármű, pedig a formaterv a legkevésbé érdekes ebben a járműben. A tervezőcsapat annak bemutatására építette, hogy mit lehet kihozni a lenrost-alapú biokompozit alapanyagból, amelyet szintén itt fejlesztettek ki.

A Lina elnevezésű ötajtós, négyszemélyes jármű karosszériáját, illetve a belső tér burkolatait teljes egészében ebből az új alapanyagból készítették, amely a növényi alapanyag miatt könnyen újrahasznosítható. Részben a kis méretnek, részben a felhasznált alapanyagnak köszönhetően a jármű tömege mindössze 300 kilogramm, és minden, a közúti használathoz szükséges alkatrészt tartalmaz, olyannyira, hogy Hollandiában rendszámot is kapott.

A tervezők szerint egy ilyen jármű a teljes életciklusát nézve harmadannyi szén-dioxid-kibocsátásért felelős, mint egy Ford Mondeo. A cél az lenne, hogy az autóipar is átvegye az efféle környezetkímélő alapanyagok alkalmazását, bár az egyelőre nem világos, hogy az ilyen szálas anyagból készülő alkatrészek gyártása milyen mértékben automatizálható. Az anyag tulajdonságai mindenesetre állítólag az üvegszál-kompozitokéhoz hasonlók.

A kisautó műszaki paramétereiről keveset árultak el, de a hangja alapján elektromos, moped-gumiabroncsokon gurul, és állítólag 80-85 km/h a végsebessége. Így városi közlekedésre alkalmas lehetne, de teljes értékű személyautónak aligha nevezhető.