A legszebb Rolls-Royce? Vagy csak a legfurcsább?

2017.06.20. 06:04

A Rolls-Royce afféle előzetesként a következő Phantom bemutatója előtt előszedett néhány különlegességet a naftalinból, és a Nyolc Nagyszerű Phantom néven mutatják meg a közönségnek, mielőtt július 27-én a modern utód megérkezik.

A Butler nevű autó egy Phantom III, ami önmagában is különlegesnek számít: ez volt az egyetlen Rolls saját tervezésű V12-es motorral, sőt, az egyetlen ilyen, amíg 1998-ban be nem mutatták a BMW motoros Silver Seraph-ot. Összesen 727 példány készült 1936 és 1939 között, 7,3 literes, könnyűfém blokkos motorral és négyfokozatú manuális váltóval. A korabeli tesztek szerint elérhette a 140 km/h-t, és 16,8 másodperc alatt gyorsult 96 km/h-ra, ami a korabeli fékeket, és a több mint három tonnás össztömeget nézve félelmetes lehetőségnek tűnik.

Ez a konkrét autó azonban a Phantom III-asok közt is különleges. Eredetileg a De Havilland repülőgépgyár elnöke, Alan Samuel Butler rendelte – így kapta a nevét is – HJ Mulliner karosszériával. Így nyerte bogárhátú formáját és más autókra nem jellemző, a hajóhidak ablakainak mintájára előre dőlő, osztott szélvédőjét. Egyedi jelenség, az biztos, talán ezért is lett Montgomery marsall kedvence, aki – miután a Háborús Hivatal lefoglalta a számára – egészen 1962-ig használta személyes járműveként.