Ennyi volt: Ron Dennis-nek már nincs köze a McLarenhez

2017.06.30. 17:59

Harminchét év után teljesen véget ért Ron Dennis és a McLaren kapcsolata. Dennis eladta részesedését, immár se Forma-1-es csapathoz, se a sportautó márkához nincs köze.

khv

Az idén hetven éves Ron Dennis még a nyolcvanas évek elején került az akkor épp rossz időszakát élő Forma-1-es McLaren csapatához. 2009-ig dolgozott a csapat élén, és olyan pilóták fordultak meg az irányítása alatt ezalatt a szűk három évtized alatt, mint Ayrton Senna, Alain Prost, Niki Lauda, Mikka Hakkinen, Fernando Alonso és Lewis Hamilton. Dennis mérlege csapatfőnökként 17 világbajnoki cím és 158 futamgyőzelem, amivel kimagaslóan a legsikeresebb vezér a Forma-1-ben. És ez még csak mclarenes pályafutása egyik oldala, de nagy szerepe volt abban is, hogy a csapat a BMW-vel közösen összerakta a McLaren F1-et, a kilencvenes évek leggyorsabb utcai sportautóját.

Dennis az elmúlt években már alig folyt bele a csapat ügyeibe, 2008-tól első sorban a McLaren utcai autós részlegének felfuttatásán dolgozott. A McLaren és a Honda nagy Forma-1-es újra összeborulásakor ugyan újra visszatért a Forma-1-es ügyek élére, de abból már nem sok jó született. Pletykák szerint ez vezetett a kiszálláshoz, míg vannak források, amik szerint a társtulajdonos szaúdi Manszur Ojjehhel voltak összetűzései.

Dennis és Senna valamikor a McLaren hondás években, a 80-as évek végén vagy a 90-es évek elején
Dennis és Senna valamikor a McLaren hondás években, a 80-as évek végén vagy a 90-es évek elején

Akárhogyis: egy ideje lehetett tudni, hogy leadta/leadja feladatköreit a cégnél, ma azonban bejelentették, részesedését is eladta. Dennis ugyanis nem csak vezetőként vett részt a McLaren életében, de ezidáig 25 százalékot birtokolt a McLaren-konszernben, ami alá a Forma-1-es csapat és az utcai autókat gyártó márka is tartozik. Részesedéséért állítólag 275 millió fontot (93 milliárd forint) fizettek a bahreini és szaúdi tulajdonosok.