A Renault-Nissan lett a világ legnagyobb autógyártója

2017.07.28. 14:19

Rekord jó első féléve volt, át is vette a vezetést az autógyártó konszernek között a Renault-Nissan. Az egy ideje már a VW-konszern és a Toyota meccséről szóló versenyben akár év végéig megmaradhat a Renault-csoport előnye.

452332992.0

Július végére az autógyártók nagy része kiadta első hat hónap alapján összesített eredményeit. A féléves állás első négy szereplőjének léte nem meglepő, a sorrend viszont annál inkább. Az utóbbi években megszokottá vált, hogy a Toyota és a Volkswagen-csoport szoros meccsben elhozza az első két helyet az autóeladásokban. Jellemzően - ha kicsivel is, de - a japánok szoktak elöl végezni, utánuk a német óriáskonszern, majd a General Motors. Ezt a belterjes idillt forgatta fel alaposan a Renault és a Nissan közös konszernje.

A Renault-csoport élre ugrásához házi rekordra volt szükség. Mint mondják, soha ekkora árbevételt és nyereséget nem könyveltek még el első félévben, mint idén, és ezt javarészt a külföldi érdekeltségeiknek köszönhetik. Ahogy arról már írtunk is, a Renault márka jó számai mellett a Lada és a Dacia eladásainak növekedése is sokat lendített a számaikon, és a jelek szerint jól fogyott a Nissan is, a csoport nettó nyeresége ugyanis 58 százalékkal 2,38 milliárd euróra szökött föl, nagyrészt a Nissan 1,29 milliárd eurós profitjának köszönhetően.

renault-ok

Az eladásokat tekintve első helyhez a csoportnak hat hónap alatt összesen 5,27 millió autót kellett eladnia. A második VW-csoport ezzel szemben 5,16 millió, a harmadik Toyota 5,13 millió, míg a negyedik General Motors 4,68 millió autót adott el június végéig bezárólag idén.