A Greenpeace akadályozta a VW dízelek szállítását

2017.09.22. 10:46

Újabb demonstráció céltáblája lett a VW – ezúttal a Greenpeace aktivistái vetették rá magukat a lehetőségre, hogy ezzel fejezzék ki meggyőződésüket.

gpvw

Mintegy 25 aktivista csónakokon közelítette meg a Temze deltájában haladó szállítóhajót, és ketten a ditch diesel – szabaduljunk meg a dízelektől – feliratot függesztették ki rá. „A dízelmotoros autók mérgezőek, szóval eljöttünk, hogy megakadályozzuk a Volkswagenek importját, a gyermekeinkért, akiknek az egészségét veszélyeztetik. A kormány azt mondja, 23 évet kell még várnunk a piszkos dízelek betiltásáig. De nem várhatunk addig.” - adott magyarázatot a történtekre az egyik aktivista, a 38 éves Janet Barker, aki maga is részt vett az akcióban. A brit kormány ugyanis 2040-re ígérte a dízelmotoros autók forgalmazásának betiltását, hasonlóan Franciaországhoz, és jó néhány európai nagyvároshoz.

A Volkswagen már reagált a történtekre: elmondták, hogy a hajó rakománya nagyrészt benzinmotoros, és nem dízel-autókból állt, de az autóik – akár dízel- akár benzinmotorral – mind megfelelnek az Euro 6-os norma minden követelményének. Az eset azonban egyértelműen nem a VW mint vállalat ellen irányul, hanem mindaz iránt, amit a dízelbotrány óta jelképez a közvélemény szemében. Az eset mára egyenlő lett sokak fejében azzal az egyszerű üzenettel, hogy a dízel rossz, és mivel a dízelbotrány két éve a cég termékei kapcsán robbant ki, demonstrálni is hozzájuk jár mindenki, akinek dízel-ügyben mindenképp közlendő véleménye van.