Így törik a legújabb Volvo

2017.09.24. 18:16

A Volvókat évtizedek óta a biztonságos autózással kapcsolják össze sokan. A svédek pedig nem is szívesen veszítenének ebből a nimbuszból, legyen szó aktív vagy passzív védelemről, akár a bent ülők, akár mondjuk a kenguruk biztonságáról. Az új XC40-es fejlesztésekor is ez volt az egyik legfontosabb tényező - most egy házi töréstesztről mutattak videót.

A fejlesztés során több prototípust is alávetettek a próbának, nem bízzák a véletlenre, hogy jól szerepel-e majd kompakt prémium crossoverük az EuroNCAP tesztjein. A fenti felvételen éppen azt mutatják, mi történik, ha 50 km/h-s sebességgel vágódik valami a Volvo oldalába. Az oldalütközés próbája az európai teszteknek is részét képezi.

Ez a teszt egyébként nemcsak az XC40 szempontjából fontos: ez a gyártó első olyan modellje, amely az új CMA (Compact Modular Architecture) moduláris padlólemezre épül. Az eredmény bizonyos szintig előrevetíti tehát, hogy a jövőben ugyanezen alapuló típusoktól mit várhatunk. A CMA-t kapja meg később a 40 Series munkanéven futó újdonság, valamint a kínai testvérmárka a Lynk & Co több gépe is.