A vártnál is drágább lesz a Volkswagennek a dízelbotrány

2017.09.30. 18:57

A Volkswagennek újabb 2,5 milliárd eurós (760 milliárd forint) kiadása keletkezett a dízelbotrányban érintett dízelmotorok javítása miatt az Egyesült Államokban a konszern pénteki bejelentése szerint. Ezzel már kábé 25 milliárd euróra (7600 milliárd forint) rúgnak a teljes költségei.

dízelbotrány

A Volkswagen-konszern dízelbotránya még 2015 szeptemberében robbant ki akkor derült ki, hogy a a vállalat több autójában a motorvezérlő szoftver egy illegális funkciójával teljesítette az emissziós tesztek követelményeit. Az amerikai hatóságokkal tavaly kötött megállapodás értelmében a Volkswagen 15,3 milliárd dollárt különített el az érintett 2,0 literes dízelmotorral rendelkező autók visszavásárlására vagy javítására az Egyesült Államokban. A pénteki bejelentés szerint itt még nem állt meg a történet, és a Volkswagen további 2,5 milliárd eurót (750 milliárd forint) különít el a javítások és kártérítések korábban becsültnél magasabb költségeinek a finanszírozására.

A vállalat közleménye egyúttal hangsúlyozta, hogy Európában viszont zökkenőmentesen halad a botrányban érintett 8,5 millió autó motorvezérlő szoftverének a lecserélése. Az európai modelleknél nincs szükség hardveres átalakításra, csak 3,7 millió 1,6 literes motornál egy kisebb alkatrész cseréjére.

Matthias Müller, a Volkswagen AG vezérigazgatója a Reuters hírügynökségnek adott interjúban szeptember 11-én kijelentette, hogy a dízelbotránnyal kapcsolatos kiadásokra elkülönített összegek elegendőek lesznek a keletkező költségek finanszírozására. "Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy ennél többre lesz szükség" - közölte pénteken a Volkswagen szóvivője.