Eladják a Magneti Marellit?

2017.10.02. 16:58

Nem titok, hogy a Fiat vezetés célja a vállalat kisebb darabokra szedése, azért, hogy ezeket aztán egyszerűbb legyen értékesíteni. Sergio Marchionne, a Fiat-Chrysler vezérigazgatója nemrég azt nyilatkozta, a Magneti Marelli a következő részleg, amelyet jövőre kezdenek felkészíteni a kiszervezésre.

mmfs

A Fiat-vezér azt mondja, a legjobb lehetőség a Magneti Marelli értékének felszabadítására, ha külön céget szerveznek belőle, és tőzsdére viszik a részvényeket, ahogy a Ferrarinál tették. Ez azonban hosszadalmas folyamat, a jóval kisebb sportkocsigyártó esetében is vagy egy évet vett igénybe. Érdekes, hogy miután korábban említette az Alfa Romeo és a Maserati lehetséges eladását, Marchionne ezzel kapcsolatosan azt nyilatkozta, legkorábban a következő, a 2018-2022-es időszakra vonatkozó üzleti tervben szerepelhet ilyen jellegű lépés.

Az elmúlt években a Fiat-Chrysler hatalmas összegeket költött az Alfa és a Maserati kínálatának megújítására, de ez egyelőre alig látszik a számokon. A cégvezetés valószínűleg abban reménykedik, hogy az új modellek idővel azért megnövelik majd az Alfa Romeo eladásait, és akkor vonzóbb lehet a cégcsoport prémium-részlege a befektetők számára. A Fiat következő üzleti tervét várhatóan 2018 elején hozzák nyilvánosságra, az abban szereplő célkitűzések ismeretében talán világosabban látszik majd, hogy mi lehet a Fiat-Chrysler további sorsa.