Bezárt a Toyota ausztrál gyára

2017.10.03. 14:17

Négy éve derült ki, hogy az ausztrál autógyártás kártyavárként omlik össze: a General Motors és a Ford szinte egyszerre jelentette be 2013 elején, hogy bezárja helyi üzemét, így a harmadik helyben gyártó cég, a Toyota sem maradhatott, hiszen a két nagy amerikai üzem kiesésével nincs mi eltartsa az addig jól működő helyi beszállítókat.

A Ford már tavaly becsukta saját üzemét Ausztráliában, a Toyota pedig másodikként teszi ugyanezt a Melbourne melletti Altonában, igaz, nem sokkal előzik meg a GM márkáját, a Holdent, amely október közepén állítja majd le a gyártást. A Toyota 1963-ban indította be első saját ausztrál üzemét, a jelenlegi gyár pedig 1994-ben kezdett működni: a Corolla gyártásával indult a termelés, de egy évvel később indult a Camry, majd 2006-ban a Camryn alapuló luxusmodell, az Aurion gyártása.

Ausztráliában összesen 3,45 millió Toyotát állítottak elő. Az üzem bezárásával mintegy 3000 munkahely szűnik meg, bár ennél valószínűleg sokkal több áldozata lesz a beszállítói hálózat összeomlásának.