Megszületett az önvezető autók új agya

2017.10.11. 16:22

Bár ez kevéssé ismert, az Nvidia az önvezető rendszerek központi egységeinek egyik legnagyobb szállítója. Már eddig is 225 cégnek szállítottak Drive PX sorozatú, kifejezetten ilyen célra fejlesztett számítógépükből, köztük a Teslának, a Volvónak, az Audinak és a Boschnak. Most pedig bejelentették a következő generációt, amely a Pegasus névre hallgat, és sokkal gyorsabb az elődjénél.

nvidia pegasus

Az új rendszer 320 trillió műveletet végezhet másodpercenként, amivel nagyjából tízszer annyit tud, mint a korábbi Drive PX 2 rendszer. Annál ráadásul jóval kisebb helyet foglal: a lényegében négy processzortokot tartalmazó kártya, amellett, hogy nem nagyobb egy rendszámtáblánál, simán kezel egy TB/s sávszélességet, és tizenhat nagy adat-terhelésű bemeneti jelet – kamerák, radarok és más érzékelők teljes jelfolyamát – képes kezelni.

Az Nvidia alapító-vezérigazgatója, Jensen Huang szerint a Pegasus olyan áttörés a mesterséges intelligencia futtatásához szükséges számítási teljesítményben, amely kulcsfontosságú lehet az ipar számára, hogy megvalósítsa az önvezető autók vízióját. A gyártó szerint a Pegasus ugyanis lehetővé teszi, hogy 5-ös szintű robotpilótát futtassanak rajta, amely képes mindenféle beavatkozás nélkül biztonságosan vezetni.

Ennek az eléréséhez persze még hiányzik a megfelelő szoftver – ennek a kifejlesztése még a legoptimistábbak szerint sem várható a következő évtized vége előtt – de a Pegasus révén a legfejlettebb robotpilóta sem foglal már több helyet, mint manapság egy nagyobb fajta motorvezérlő egység.