Így látja a világot az önvezető autó

2017.10.13. 06:09

A legtöbbünknek fogalmunk sincs, mi alapján tájékozódnak napjaink önvezető autói – ezen próbál változtatni a Moovel, a Daimler egyik leányvállalata.

Who Wants To Be A Self Driving Car? from moovel lab on Vimeo.

A Moovel Labs különös cég: afféle újhullámos kutatási központ, ahol néhány fejlesztő fura ötleteket valósít meg. Ilyen ez a mostani is: építettek egy járművet, amely segít megérteni a robotpilóta lehetőségeit és korlátait. A kérdés, amit feltettek: akarsz önvezető autó lenni? És hogy a kérdést meg lehessen válaszolni, elkészítették ezt a szerkezetet, azokkal az érzékelőkkel, amelyek a mai önvezető autókban is előfordulnak. Van benne lézeres letapogató (a ma divatos tech-szlengben LIDAR), sztereókamera, webkamera, sőt, egy feldolgozóegység is, amely az adatokat képpé alakítja. A különbség, hogy ezt a képet nem egy gépnek kell feldolgoznia, hanem az autóra fektetett embernek.

A szerkezetet ugyanis egy fekvőhellyel látták el ülés helyett, vezetni pedig ezen hasalva lehet, egy virtuális szemüveg és egy joystick segítségével. A szemüveg közvetíti a szenzorok által érzékelt és feldolgozott képet, amely alapján a sofőr megpróbálhat tájékozódni. Ez valószínűleg nem olyan könnyű egy ember számára sem – legalábbis többen azt kiabálták a teszt végeztével, hogy nem jó önvezető autónak lenni.

Nehéz megmondani, hogy hasznos-e egyáltalán ez a fajta szemléltetés az önvezető autók terjedése szempontjából, vagy épp ellenkezőleg, csak növeli azoknak a félelmeit, akik eleve bizalmatlanok ezzel az új technológiával szemben. Ám egész biztos, hogy érdekes megfigyelni a reakciókat, és látni, milyen hiányosnak tűnő információhalmazból próbál a gép tájékozódásra alkalmas adatokat kinyerni.