A Seat elköltözhet Katalóniából

2017.10.27. 11:15

A politikai viharok jogi bizonytalansággal fenyegetnek, így a VW spanyol leányvállalata is belengette, hogy elköltözteti központját Katalóniából.

seatfactory

A Seat egyike a katalán régió legnagyobb munkaadóinak, ha átteszi a központját egy másik spanyol tartományba, már az is komoly csapás lehet, hiszen Katalónia így jelentős adóbevételektől esne el. Márpedig a Reuters híre szerint már felmerült, hogy a bizonytalan jogi és politikai viszonyok elől szívesen elugrana a Volkswagen spanyol leányvállalata, amelynek a központja jelenleg Martorellben, Barcelonától nem messze működik.

Arról egyelőre nincs szó, hogy a gyárat is elvinnék a tartományból – ez a Volkswagen-csoportnak is túl sok pénzébe kerülne – bár igazán azzal löknének nagyot a katalán gazdaságon a szakadék irányába. A Seat ugyanis mintegy 14 ezer embert foglalkoztat a tartományban, nem beszélve a közeli beszállítókról.

Katalónia függetlenségi törekvéseinek egyebek közt az ad táptalajt, hogy a tartomány egyértelműen Spanyolország leggazdagabbja: a nemzeti össztermék hatodrészét állítják elő itt. Ám épp az elszakadási népszavazás és az azt övező viták változtathatnak ezen: az utóbbi hetekben megindult a cégek elvándorlása, és nem csak a nagyok körében. A közepes vállalkozások egy része is áthelyezheti a székhelyét, ami a spanyol-katalán gazdasági erőviszonyok gyors eltolódásához vezethet.