Nem lesz több Nissan Z sportkocsi?

2017.10.27. 17:42

Philipe Klein felel a Nissan termékpaletta összeállításáért, és úgy néz ki, ő nem tartja jó ötletnek a Z-sorozat folytatását. Az ok egyszerű: nem nagyon éri meg az olcsó sportkupé gyártása.

370z

„Rengeteg lelkesedés veszi körül a járművet, de ugyanakkor a szegmens eladásai folyamatosan csökkennek, így egyre nehezebb gondoskodni róla, hogy megérje gyártani. Szeretnénk izgalmasak maradni, de ezt máshogy is elérhetjük.” - mondta. Az autóipari vezetők valószínűleg külön tanfolyamon kapnak képzést homályos fogalmazásból, de az azért érezhető Klein szavaiból, hogy a Nissan aligha gyárt még egy Z modellt, vagy ha igen, az más recept alapján készül majd. Korábban volt róla szó, hogy a Z jelzést esetleg egy sportosabb terepjáró-féleségen alkalmaznák, abban azonban csak reménykedni lehet, hogy erre nem kerül sor.

A Z-vel nyilván az a legnagyobb baj, hogy sok haszon nincs rajta, hiszen Észak-Amerikában 30 ezer dollárért, azaz úgy 8 millió forintért adnak egy-egy példányt. Európában ennél azért jóval drágább, a magyar ára kicsit több mint 13 millió forint, ami a kategóriában itt sem tűnik túlzó árnak, viszont mifelénk nem igazán népszerű: sokkal többen vesznek Mustangot, vagy 4-es BMW-t.

Úgy tudjuk, a másik Nissan sportkocsi, a GT-R folytatása ugyanakkor legalább annyira biztos, amennyire a Z-é bizonytalan. A drága, összkerék-hajtású sportkocsi kínálatban tartása a Nissan számára sokkal inkább presztízskérdés, hisz ez afféle technológiai kirakat, mindent belezsúfolnak, amit a Nissan aktuálisan tud. A következő változat a hírek szerint már hibrid hajtásrendszert kap, és szinte biztosan erősebb lesz, mint az aktuális modell.

Aki mégis Z-t szeretne, egy-két évig még megveheti a 370-est, amelyet nemrég újítottak fel, így valószínű, hogy egy darabig még a kínálat része marad.