Még egy lépéssel közelebb az Aston a Forma-1-hez

2017.11.02. 09:45

Tetszenek nekik az új szabályok, az eddiginél is komolyabban beszélnek a Forma-1-be érkezésről az Aston Martinnál. Még az is lehet, hogy a motorjaikkal megy majd a Red Bull pár éven belül. 

vf

Úgy fest, nem hiába ülte végig az Aston-vezér Andy Palmer az elmúlt hónapok Forma-1 jövőjével kapcsolatos találkozóit. Az FIA idén alakította ki a 2021-től érvényes új motorszabályokat, és az ezzel kapcsolatos megbeszélésekre rendre elhívták az Aston Martin képviselőjét is. Az Aston ugyan jelenleg csak a Red Bull partnereként van jelen a szériában, de egy ideje már mondogatják, hogy ha úgy alakulnak a szabályok, jönnének ők nagyobb erővel. Hát, úgy fest, úgy alakulnak. 

Az FIA a héten tette közzé a három év múlva érvényes motorszabályokat. Palmer ezekről azt mondta, nagyon bátorító az irány az Astonnak, de a szűk keresztmetszet továbbra is az lesz, mennyire lehet majd kordában tartani a költségeket. Ezzel kapcsolatban még lesznek apróbb csiszolások a szabályzatban a következő hónapokban, de a britek nyitottabbak a beszállásra, mint eddig bármikor. A projekt tanácsadójának már fel is kérték a Ferrari korábbi motorfejlesztési vezetőjét, Luca Marmorinit.

Balra Andy Palmer Aston-vezér, jobbra Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke
Balra Andy Palmer Aston-vezér, jobbra Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke

A legnagyobb kérdés továbbra is a levegőben lóg: hogy néz majd ki egy esetleges beszállás? Lehetett már hallani komplett saját csapatról is, de arról is, hogy inkább csak motorszállítóként jönnének. A motorfejlesztésben a jelenleg a Valkyrie-hez motort adó Cosworth lehet majd a támaszuk. Az Astonnal jelenleg is szoros viszont ápoló Red Bull Racing vezetője, Christian Horner egyébiránt azt mondta, nem zárkózna el attól, hogy az Aston motorjait használják a jövőben.