A hobbim? Formaautót építek!

2017.11.12. 16:24

Mit tehet egy rajongó, ha Forma-1-es autóra vágyna, de nincs elég pénze, hogy megvehesse? Megépíti magának. Persze így sem lesz olcsó, de legalább rengeteg munkát is igényel. A bosnyák Miso Kuzmanovic belevágott.

A férfinak már gyerekkorában becsípődött a Forma-1, Belgrádban látott egy bemutatót, ami után elhatározta, egyszer neki is lesz ilyen autója. Aztán végre megérett a dolog, és neki is kezdett, maga készítette a terveket, és a munka nagy részét is saját kezűleg végezte, családja és barátai segítették. A végeredmény persze nem lenne annyira hiteles Forma-1-es versenygépnek, de kétségkívül formaautó, és bár kicsit bumfordi, kicsit furák az arányai, de a kitartást mindenképpen díjazni kell.

Mert kitartásra szükség volt: mintegy ezer munkaóra szaladt bele a projektbe, sokszor a családtagoknak kellett ételt vinni a műhelybe, hogy Miso ne mulassza el az étkezéseket. Közben mintegy hatmillió forintnak megfelelő összeget is sikerült beletolni. Ahogy a készítő fogalmaz, saját elképzelését valósította meg, nem meglévő autókat akart lemásolni. A teljesítmény pedig ugyan messze elmarad egy igazi versenyautóétól, számára nem a sebességről, hanem az élményről szól minden. Éppen ezért lett kétüléses a gépe, így másokkal is meg tudja osztani örömét.

Elmondása szerint nem is a megépítés volt igazán nehéz, hanem a papírozás. Mivel egyedi készítésű az autó, nyilvánvalóan a helyi hatóságok nem láthattak még hasonlót, így nem volt egyszerű eldönteni, hogy ez így, ebben a formában biztonságos-e vagy sem. Végül azonban sikerrel járt, és közúton is használhatja a 160 km/h körüli végsebességű piros formulaautót.