Tachyon Speed: 1250 lóerővel a világ ellen

2017.11.12. 13:34

Szinte szünet nélkül követik egymást az új belépők a szupersportkocsi-szegmensben. A tradicionális gyártókkal versenyezni csak őrületes számokkal van esélyük, de kérdés, meddig lehet még feszíteni ezt a fajta lóerőlicitet. A legújabb próbálkozó a kaliforniai RAESR (Rice Advanced Engineering Systems and Research).

A RAESR már öt éve fejleszti Tachyon Speed névre keresztelt sportautóját. Úgy tűnik, lassan a célegyenesbe érnek, így néhány információt már ki is adtak arról, hol tartanak éppen. Ezek alapján elég meggyőzőek a számok: 1250 lóerőt és rettenetes, 5000 (igen, ötezer) newtonméteres nyomatékot tud leadni a tisztán elektromos hajtáslánc.

Ezzel a teljesítménnyel a hírek szerint 386 km/h-s végsebességre képes, a nulla-százat pedig három másodpercen belül futja. Ezek egyikével sem döntögetnek majd rekordokat, de szégyenkezniük azért nem kell, ez is sokkal több annál, amit a leendő vásárlók többsége biztonsággal kezelni tud majd, különösen közúton. A másik lényegi kérdés a hatótáv: azt ígérik, egyetlen töltéssel 240 kilométert is képes lesz majd megtenni, de azt nem részletezik, hogy milyen és mekkora akkucsomag teszi ezt lehetővé.

Arról egyelőre nincs hír, mikorra születhet meg a Tachyon Speed végleges változata, ahogyan azt is csak remélni lehet, hogy megannyi lendületesen kezdő próbálkozóval ellentétben ők nem buknak majd bele a befektetőkeresésbe, mielőtt beindíthatnák a boltot.