Megjött a hibrid csoda-Honda

2017.11.17. 18:43

A Honda eredetileg elérhetetlen, hidrogén-hajtású csodaként mutatta be a Clarityt, de már tavaly bejelentették, hogy készül két olcsóbb változat is. Ez az első ezek közül, a Clarity Plug-in Hybrid, amelyet december elején kezdenek forgalmazni Észak-Amerikában.

Ebbe a típusba már a Honda új, tisztán villanymotorral is hosszan működő hibrid hajtása kerül. A 17 kWh-s akkucsomag durván 75 km tisztán elektromos hatótávot biztosít, de az autó orrában van egy 1,5 literes, Atkinson-ciklusban működő benzinmotor is. A két motor összteljesítménye 212 lóerő, ami tisztességes dinamikát ígér. A Li-ion akkumulátor külső forrásból is tölthető, viszonylag kis méretének köszönhetően elég gyorsan: 240 voltos háztartási villamos hálózatból 2,5 óra alatt.

A Clarity persze az egyszerűbb hibrid hajtással sem olcsó abszolút értelemben: 36 600 dollárt kérnek majd érte, ami átszámítva 9,7 millió forint körüli összeg. Ezzel közvetlen vetélytársa a Tesla Model 3-nak és a Chevrolet Boltnak, két tisztán elektromos modellnek, amelyek körül nagyobb a felhajtás. Ám a Clarity óriási előnye lehet, hogy itt nincs hatótáv-para: ha elfogy a villany, az sem jelenti, hogy trélert kell hívni. Egyszerű munkába járáshoz viszont a legtöbb esetben elég lesz a 75 km elektromos hatótáv, azaz az esetek nagy részében a Clarity is villanyautóként működik majd.

Észak-Amerikában egyébként 7500 dollár adókedvezmény jár a Clarity után is, ami sokat javít a típus piaci esélyein.