Újra feltalálná az autót a Volkswagen

2017.11.20. 06:07

Öt év alatt mintegy harmincmilliárd fontnak megfelelő összeget tervez fejlesztésekre költeni a következő öt évben a Volkswagen-csoport. A német vállalatóriás elsősorban az olyan technológiákba fektetne, mint az elektromos autók és az autonóm közlekedésre képes járművek. Ahogy a cégvezető fogalmazott: újra feltalálják az autót.

A VW csoport felügyelőbizottsága már jóvá is hagyta a következő évek programját, aminek kulcsfontosságú pontja a teljes modellpaletta villanyosítása - erről már a Frankfurti Autószalonon is beszéltek. Persze nem arról van szó, hogy a jövőben minden Volkswagen-modellt csak elektromos hajtással kínálnának, hanem arról, hogy mindegyikből lenne villanyosított kivitel.

Matthias Müller vezérigazgató elárulta: nem titkolt cél, hogy 2025-re elektromos mobilitásban világelsők legyenek. Ennek teljesítését szolgálják a célzott befektetések, amelyek a teljesen vagy részben villanyhajtású modellek mellett a digitalizációt, az autonóm közlekedést és az úgynevezett új mobilitás minden formáját érintik. Megváltozik majd az egyes gyáregységek szerepe is: zwickaui üzemük például kizárólag e-mobilitásra specializálódik, egy egész sor MEB-platformos autót készítenek majd.

A harmincmilliárdos beruházásnak nem része a kínai stratégia - ott tehát további jelentős erőforrásokat mozgatnak meg. A távol-keleti jelenlétet a jövőbeli növekedés egyik legfontosabb tényezőjének tartják, emellett pedig Észak-Amerika, Brazília és Oroszország stratégiailag fontos területei a bővülésnek.