SP: egy Kia túlzásokkal?

2018.02.07. 17:13

Az idei Delhi Auto Expo egyik meglepetése a Kia SP tanulmány. A semmit mondó név egy divatos kompakt szabadidő-autót takar, amely Peter Schreyer dizájn-guru szerint ugyan kissé túlzóra sikerült, mégis nagyon közel áll a későbbi szériagyártmányhoz.

Úgy tűnik, az SP újabb példa a Hyundai csoportnak arra a gyakorlatára, hogy a nagyobb piacokra külön-külön típusokat fejlesztenek. Az SP legalábbis Indiában készül majd, egy vadiúj üzemben, amelyet 1,1 milliárd dolláros költségen húznak fel gyakorlatilag a nulláról. Az egyelőre nem világos, hogy az itt készülő modelleket milyen mértékben szánják exportra és milyen mértékben a helyi piacra, de az sem lehetetlen, hogy az SP végül nem csak Indiában lesz kapható.

Magáról az autóról alig árultak el valamit, az viszont látszik, hogy a Kia formatervezői igyekeztek elengedni az eddig használt sablonokat, és új módon feldíszíteni az amúgy elég átlagos SUV-formát. Az autó orrkialakítása teljesen újszerű a fényszórók feletti LED-szemöldökökkel és a szögletes hűtőráccsal – a jelvény nélkül inkább néznénk Škodának mint Kiának.

Egyelőre nehéz megjósolni, hogy a formai újítások közül mi marad meg – nyilván sok függ majd attól is, hogy Delhiben hogy fogadja az autót a közönség – ám az SP bemutatása azt jelzi, hogy a Kiánál is látják, az efféle szabadidő-autók jelentik a jövőt az autóipar számára, így ebben az irányban érdemes a kínálatot bővíteni.