Két másodpercen belül van százon a japán csodaautó

2018.02.20. 14:42

A tavalyi Frankfurti Autószalon egyik színfoltja volt a japán  Aspark standja , ahol villámló kivetítés előtt az Owl névre keresztelt hipersportautó-tanulmányt állították ki. Komoly ígéretekkel dobálóztak, hiszen azt állították, két másodperc alatti nulla-százas sprintre lesznek vele képesek. Úgy tűnik, ha egy kis csalással is, de megcsinálták.

 

A sikeres próbálkozásról készítettek is egy videót, amelyen az látszik, hogy egy minden ilyesmire teljesen alkalmatlan helyen, valamiféle raktár mögötti területen gyorsultak a prototípussal. A csalás abban rejlik, hogy Hoosier verseny-slick gumikkal tették mindezt. Az eredmény mindenesetre biztató, hiszen 1,921 másodperc alatt volt meg a 0-60 mérföld per óra (0-96 km/h).

Ahogyan az a videóban jól látható, épp csak nem fogy el az út a gyorsuló, majd állóra fékező autó előtt, amelyet aztán visszatolnak a kiindulási pontra. Kérdés, hogy tudnak-e még annyit faragni rajta, hogy utcai abroncsokkal is teljesíteni tudja a két másodperc alatti nulla-százas gyorsulást. Hasonló értéket ígér egyébként Elon Musk is a Tesla új Roadsterétől.

Emlékeztetőül: az Aspark Owlt tengelyenként egy-egy 40 kilowattos, vagyis 55 lóerős villanymotor hajtja – igaz, ezek rövid ideig képesek 220 lóerőt leadni. Ilyenkor a rendszerteljesítmény 436 lóerő, a nyomaték 760 newtonméter. Az áramfelvételt szuperkondenzátorokkal segítik. A kiváló gyorsuláshoz az is elengedhetetlen, hogy könnyű legyen: 850 kilogrammot nyom.