Škodából lett a legújabb VW

2018.05.17. 11:24

Lassan megszokhatjuk, hogy a Volkswagen piaconként eltérő modellekkel jelentkezik. Ezúttal Kínában készülnek egy új típus bemutatására: a Tharu gyanúsan emlékeztet a Škoda Karoq-ra és a Seat Atecára, bár azoknál valamivel tágasabb.

Egy ilyen modell létezésének oka viszonylag egyszerű: a Škoda Kínában ugyan gyorsan növekszik, de még nem igazán erős, a Seat pedig épp egyáltalán nem kapható a világ legnagyobb autópiacán. Ugyanakkor a VW egyike a legismertebb és legnépszerűbb márkáknak, így érdemes az amúgy ígéretes Karoq-Ateca alapokat Kínában Volkswagenként tálalni.

A legnagyobb különbség az Európában ismert változatokhoz képest az eltérő orr-rész: ez egyértelműen a VW nagyobb kínai SUV-jára, a Teramontra emlékeztet. Ezen kívül a Tharu hosszabb is, 4,45 méter, és a többlet láthatóan a hátsó ajtóknál jelentkezik.

Műszaki szempontból egyébként annyira szoros a rokonság a Karoq-kal, hogy a Škoda és az új VW egyazon gyártósoron készül majd a Shanghai-Volkswagen vegyes vállalat üzemében. Mindkét autó az MQB platformra épül, és ugyanazok a régebbi turbós VW benzinmotorok kerülnek beléjük: a választék várhatóan egy 1,2 literes 116 lóerős, és egy 1,4 literes, 150 lovas TSI motorból áll majd.

A Tharut Európában persze aligha mutatják be: a Tiguan, a T-Roc, és persze a Karoq és az Ateca mellett csak rontaná az üzletet. Kínában viszont még az idén piacra kerül, ez egészen biztos.