Ez lehet a világ legdrágább Fordja

2018.06.15. 17:54

A P/1016-os alvázszámú Ford történelmi pillanat részes volt 1966-ban: amikor az amerikai cég megverte a Ferrarit, Le Mans-ban. Igaz, nem ezzel nyerték meg a verseny – a konkrét autó a harmadik helyen futott be – viszont ez most eladó, méghozzá olyan állapotban, ahogy annak idején versenyeztek vele.

Ahogy a legértékesebb műtárgyak esetében, a legnagyobb árfelhajtó ereje az autóritkaságok esetében is a sztorinak van: egy érdekes történet dollármilliókat dobhat egy sportkocsi értékén. Erről a Ford GT40-ről pedig mindent lehet tudni. Az 1966-os Le Mans-i 24 óráson indult a Holman-Moody csapat színeiben, és két amerikai pilóta, Ronnie Bucknum és Dick Hutcherson vezette, egész a harmadik helyig. Gyorsabb csak két másik GT40-es volt, az egyiket Bruce McLaren és Chris Amon, a másikat Ken Miles és Dennis Hulme vezette.

Néhány kisebb kihagyással azóta is versenyeztek az autóval, egy nagyobb felújítást követően mostanság klasszikus versenygépeknek szervezett futamokon. Elvben most is bevethető, a hétliteres V8-as az ülései mögött még most is 485 lóerőt képes mozgósítani. Az év elején még egy könyv is megjelent, konkrétan erről az autóról.

Nyilván ezekre alapozza az RM Sotheby's azt a feltételezést, hogy egy augusztusi árverésen 9 és 12 millió dollár, azaz 2,5 és 3,3 milliárd forint közti összeget kaphatnak érte, de azon sem lepődnénk meg, ha néhány gyűjtő eléggé rákívánna ahhoz, hogy még feljebb lökjék a végső vételárat.