Letesztelték, nincs még jó önvezető autó

2018.10.19. 06:35

Az Európában törésteszteket végző független szervezet, az EuroNCAP tesztelte tíz autógyártó vezetést segítő rendszereit. Az hamar kiderült, hogy olyan egy sincs, ami mellett olvasni lehetne.

Bár ígéretekből az önvezető autó kapcsán nincs hiány, az EuroNCAP vizsgálata egyelőre elég lehangoló képet fest arról, hogy milyen szinten állnak az autók robotsofőrjei. Ami azt illeti, a Teslán kívül, amely Autopilot néven forgalmazza a rendszert, nem is nagyon akad más gyártó, amely csak utalna rá, hogy önvezetésre képes autót kínál.

Az EuroNCAP az Audi A6, az 5-ös BMW, a Mercedes C osztál, a DS7 Crossback, a Ford Focus, a Hyundai Nexo, a Nissan Leaf, a Tesla Model S, a Toyota Corolla és a Volvo V60 rendszereit tesztelte, és bár a körítés eltérő, kiderült, hogy ezek eléggé hasonló színvonalat képviselnek.

A teszt kimutatta, hogy egyik sem tekinthető valódi önvezető rendszernek. Mind képes sávon belül tartani az autót, és biztonságos követési távolságot és sebességet beállítani. Ugyanakkor egyik sem pótol egy, az útra aktívan odafigyelő vezetőt, aki képes azonnal reagálni a veszélyes helyzetekre, sem technikai, sem jogi értelemben.

A gyártók kissé eltérően viszonyulnak ahhoz, hogy az autó milyen mértékben segítsen a sofőrnek. Az EuroNCAP tesztjén kiderült, hogy csak a Tesla rendszere veszi ki az irányítást a sofőr kezéből. Ez azonnal visszaadja az irányítást, ha a legkisebb forgatónyomaték éri a kormányt, míg a többi gyártó rendszerei hajlandók együttműködni a vezetővel. A BMW és a DS csak kis mértékben szól bele az autó irányításába, a többi önvezető rendszer gond nélkül elkormányozza az autót külső segítség nélkül, de bizonyos szintig hagyja a sofőrt korrigálni, mielőtt kikapcsolná magát.

A legrosszabb hír azonban az, hogy egyik megoldás sem tud mit kezdeni az elé besoroló és az előle kisoroló autó teremtette helyzettel: a balesetet ilyenkor egyik rendszer sem volt képes önállóan megelőzni.

Nem kizárt persze, hogy laboratóriumi körülmények között már működnek ezeknél jobb rendszerek is – az Audi fejlettebb, 3-as szintű rendszere az A8-asokban állítólag már ott is van, csak még nem kapcsolták be a tisztázatlan jogi háttér miatt – de a teszt azt mutatja, hogy amit ma pénzért kapni lehet, az nem képes aktív emberi felügyelet nélkül biztonságosan vezetni, még kereszteződésektől és szembejövő forgalomtól mentes, egyszerű környezetben sem.