Már Kaliforniának is van 350 kW-os gyorstöltője

2018.12.10. 07:14

Már a hibrid- és villanyautók amerikai őshazájában, Kaliforniában is van 350 kW-os gyorstöltőrendszer. Egy San Francisco-i bevásárlóközpont kapott kettőt a világ jelenleg legerősebb lakossági töltőjéből.

gn

A nagy gyártók már nagyban készülnek a húszas évek villanyautórohamára. A BMW és a Porsche például együttes erővel dolgozik a 450 kW-os töltésen, de a csúcs jelenleg a lakossági egyenáramú töltőknél a 350 kW. Svédországban augusztusban már átadtak egy ilyen töltőt, de Amerika se marad le: a Volkswagen tulajdonában lévő Electrify America telepített két ilyen kapacitású gyorstöltőt a friscói Premium Outlets-hez, és mellé nyolc 150 kW-osat. Ja, és ugyanitt amúgy a Teslának is van egy Superchargere húsz töltőponttal. 

Egy átlagos villanyautónál ekkora töltési sebesség amúgy azt jelenti, hogy tíz perc alatt kábé 250 kilométerre elég töltést szív magába az autó az állomáson. A gond csak az, hogy jelenleg nincs a piacon olyan villanyautó, amit ekkora sebességgel lehet tölteni. A most debütáló Audi E-Tron tudja a 150 kW-ot, és várhatóan a 2020-ban érkező Porsche Taycan lesz az első, amelyik ki tudja majd használni a 350-et.