Óriás-dízelmotort kap a legnagyobb VW

2019.02.26. 15:12

Ez most a csúcsok csúcsa a Volkswagennél: a Touareg négyliteres, 421 lóerős és 900 Nm csúcsnyomatékú V8-as TDI motorral is bemutatkozik Genfben.

Miközben a politikai és társadalmi nyomás már évek óta a dízelmotorok háttérbe szorítása felé mutat – és ez látszik az autóeladásokon is – ez a Volkswagen csoport újdonságain egyelőre alig vehető észre. Az idei Genfi Autószalonon például a Volkswagen Touaregből mutatnak be egy új változatot 4 literes V8-as turbódízel motorral, amely az Audi SQ7 motorjának egy változata, az, amelyet harmonizáltak a tavaly ősztől érvényes Euro6d Temp károsanyag-kibocsátási normával. Úgy látszik, ezzel vesztett úgy 14 lóerőt, de azért erőtlennek így sem neveznénk: a bőven két tonna feletti Touareget simán felrántja százra 4,9 másodperc alatt, és csak azért nem megy 250 km/h-nál gyorsabban, mert így állították be az elektronikus korlátozást.

Ám a Touareg ettől még nem sportkocsi, hanem luxusmodell, a felszereltsége is olyan. A bőr kárpitozás, a motoros csomagtérajtó, a vagy a légrugózás itt az alapfelszerelés része – ez utóbbi állítólag elég finom hozzá, hogy a 19 hüvelykes felniken is kényelmes maradjon az autó.