Egyesülne a Fiat Chrysler és a Renault

2019.05.27. 11:44

Egészen valószínűtlen a bejelentés: a Renault vezetése belement, hogy megvizsgálják a fúzió lehetőségét a Fiat Chrysler Automobiles-szal. Az előzetes elképzelések szerint a két autógyártó tulajdonosai egy új, Hollandiában bejegyzett vállalatból részesülnének 50-50%-ban. Az ügylet vesztese a Nissan lehet, amely könnyen a jelenlegi Renault-Nissan szövetségen kívül találhatja magát.

renaultfiat

A Fiat birodalom régóta keres szakmai partnert, és úgy néz ki, miután minden lehetséges piaci szereplőtől kosarat kapott, most váratlanul megtalálták az ideális partnert, a Renault-ban. Az elképzelés szerint két céget egy új, holland székhelyű vállalat fogná össze, amelynek a legnagyobb részvényese az Exor, a Fiat Chrysler 29%-át birtokló holding lehet. Ezt tükrözi, hogy az elnöki pozíciót John Elkann, az Agnelli klán rangidőse foglalja el. Ugyanakkor a vezérigazgatói széket a Renault jelenlegi elnöke, Jean-Dominique Senard foglalhatja el.

A Fiat-Renault egyesülésre a francia gyártó legnagyobb részvényese, a francia állam állítólag már rábólintott, így nemigen jöhet közbe semmi, mivel a Nissan Renault-részvényeihez nem tartozik szavazati jog. Az összeolvadás persze egy csomó kérdést felvet, például a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség jövőjével kapcsolatosan, amely mostantól biztosnak egyáltalán nem mondható.