Elszökött Japánból a Renault exfőnöke

2019.12.31. 12:50

Carlos Ghosn, a Renault-Nissan-Mitsubishi egyesülés egykori első embere váratlanul Libanonba utazott, pedig elméletileg nem hagyhatta volna el Japánt.

Ghosn Gate

Ghosn-t a japánok még 2018 novemberében helyezték előzetes letartóztatásba. A mindvégig ködös eljárás során pénzügyi szabálytalanságokra hivatkoztak a hatóságok, de vádemelés híján néhány hónap (valamint egymilliárd jennyi óvadék és szigorú házi őrizet ellenében) szabadlábra engedték Ghosn-t. Egy hónap sem telt el és ismét a rácsok mögött találta magát és a vád is nagyon hasonló volt. A minta újabb egy hónappal később folytatódott, ezúttal félmilliárd jen ellenében került szabadlábra az egykori autóipari vezér, de az országot elméletileg továbbra sem hagyhatta el, hiszen folyamatban lévő eljárás volt ellene.

Carlos Ghosn mögül ez idő alatt mind a Nissan, mind a Renault vezetése kihátrált, lényegében összes pozícióját elvesztette. A legfrissebb hírek szerint azonban valahogy sikerült megszöknie Japánból, ráadásul egy magángéppel. A repülő Bejrútban szállt le, amire magyarázat Ghosn libanoni állampolgársága. Ghosn azóta közleményt adott ki, amiben megerősítette a történteket: "Most már Libanonban vagyok és nem tart többé túszként a Japán igazságszolgáltatás."

Ghosn lényegében minden lehetséges rosszal megvádolta a japán hatóságokat, kezdve a hátrányos megkülönböztetéssel, az alapvető emberi jogok sárba tiprásán át a nemzetközi jogok megsértéséig. Az autóipari Guru hangsúlyozta: "Nem az igazságszolgáltatás elől szöktem meg, hanem az igazságtalanságtól és a politikai üldöztetéstől." A Renault egykori vezére örömét fejezte ki, hogy az új helyzetben ismét kommunikálhat a sajtóval és várja a következő hetek fejleményeit.

Akár igaza van Ghosn-nak, akár nem, cselekedete tovább bonyolítja az eddig sem túl egyszerű helyzetét, hiszen lényegében megszökött az igazságszolgáltatás elől, ráadásul úgy, hogy hivatalosan útlevele sem volt, hiszen azt a japán hatóságok elvették tőle. A szigetországban őt szolgáló ügyvéd Hironaka Junicsiró a New York Timesnak azt nyilatkozta, hogy szerinte kizárólag valami magas szinten álló szövetségese menekíthette ki Japánból. Az ügy tehát most már nem csak költségvetési csalásról szól majd, hanem szökésről és feltételezett igazságszolgáltatási túlkapásokról is.