Csak a villanyautók támogatását növeli Németország

2020.06.05. 06:04

A német kormány már korábban is elég szép összeggel támogatta a villanyautók terjedését, és most úgy igyekszik élénkíteni a gazdaságot a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások lecsengésével, hogy megduplázza a korábban bevezetett támogatás állami részét.

id3stkpl.png

A rendszer eddig úgy működött, hogy 3000 eurót adott az állam, és ugyanennyit az autóipar, így összesen 6000 euróval adták olcsóbban a villanyautókat a listaárnál Németországban. Most az állami támogatás megduplázásával ez az összeg emelkedik 9000 euróra, persze továbbra is csak a 40 ezer euró alatti modellek esetén.

Németországban tavaly az autóeladások 1,8%-át tették ki az elektromos autók, miközben 59,2% volt benzines, 32% dízel és a maradék hibrid. A német kormányzat ezen az arányon igyekszik változtatni az elektromos autók javára, amelyek közül a legolcsóbbak is 30 ezer euró körüli összegbe kerülnek, viszont a 9000 eurós támogatással együtt akár versenyképessé is válhatnak a német piacon.

Ezzel az is eldőlt, hogy az általános roncsprémiumból, amelyet a német autóipar szorgalmazott, biztosan nem lesz semmi. Állítólag a kormánykoalíció szociáldemokrata fele vélte úgy, hogy a klímacélokat sodornák veszélybe, ha a hagyományos autók vásárlását is támogatnák.