Sonet, egy egészen apró Kia terepjáró

2020.08.08. 08:17

Egyre több gyártónál bukkannak fel igazi mini-terepjárók. A divat egyértelműen Indiában a legerősebb, ahol a Renault és a Suzuki is kínál szuperolcsó modelleket ebben a kategóriában, de ez nem jelenti, hogy másutt ne lenne kereslet az ilyesmire.

A Kia nyilván ezért döntött úgy, hogy Indiában kezdi gyártani legkisebb terepjáróját, a Sonet nevű ötajtóst, és innen exportálja majd mindenhová, ahol még lehet kereslet egy ilyen fazonú kisautó iránt.

Indiában ezeket a kisebb modelleket is első autónak vásárolják, talán ezért is lett ennyire komoly a Sonet formaterve: semmilyen mókás, játékos részlet nem fedezhető fel, inkább olyan, mintha egy nagyobb modellt véletlenül túl forró vízben mostak volna ki. Rendes, komoly autó ez, simán két-három számmal nagyobbnak néznénk, ha az arányok nem árulkodnának valamelyest a valós méreteiről.

A belső tér fotói arról árulkodnak, hogy igyekeztek az árat is alacsonyan tartani, legalábbis erre utal a sok egyforma szürke műanyag felület, és a kárpitozás szinte teljes hiánya. Valószínű, hogy Indiában megpróbálnak a Renault Kwidhez és a Suzuki S-Pressóhoz közel maradni árban, ezek pedig átszámítva bőven 2 millió forint alatti ársávot jelölnek ki.

Ennek megfelelően az autó motorjai is ismerősek lehetnek a Hyundai-Kia korábbi kisautóiból: az indiai változat 1,2 literes szívómotorral, ezres háromhengeres turbómotorral, illetve 1,5 literes dízellel lesz kapható.

Az egyelőre nem egészen világos, hogy a típus nemzetközi státusza mit is jelent pontosan. Elvben egy ilyen modell kelendő lehet szinte a világ bármelyik pontján – a SUV-őrület nem nagyon ismer határokat – ugyanakkor legalább a belső teret érdemes lenne igényesebbre cserélni, ha például európai forgalmazást terveznének.