Android rendszerre állítja át autóit a Peugeot csoport

2020.08.14. 09:28

A PSA nem az egyetlen autógyártó, amely Android alapú fedélzeti rendszerekre vált, de eddig az egyik legnagyobb. Az átálláshoz persze idő kell: a PSA csoport 2023-tól alkalmazza majd az új, alapjaiban szabad forráskódú Android Automotive OS-t.

android automotive os

Ennek kapcsán az is lehetséges, hogy – amennyiben sikerrel lezárul a PSA fúziója a Fiat Chryslerrel – a teljes Stellantis átáll majd az Android alapú operációs rendszer alkalmazására.

Az autókra fejlesztett Android változat lényeges előnye a korábbi fedélzeti szoftverekkel szemben, hogy készen kínál fejlett navigációt, jól működő hangfelismerő rendszert lényegében minden ma beszélt nyelven, és ugyanúgy távolról frissíthető, mint az okostelefonok operációs rendszere.

A PSA előtt két nagyobb cég döntött emellett a megoldás mellett: a Volvo, amely elsőként elektromos almárkája, a Polestar első nagyobb mennyiségben elérhető modelljében, a 2-esben használ ilyen rendszert, illetve a General Motors, amely 2021-ben kezdi bevezetni az Android Automotive OS-t a Chevrolet és Cadillac márkájú autóiban.