Meglepetés: a GM gyártja a Nikola pickupját

2020.09.09. 09:52

Annak alapján, hogy 2016 óta hallani a Nikola nevű cégről, már mutatott négyféle autótípust, és tőzsdén jegyzik a részvényeit, komoly vállalkozásnak gondolhatjuk. Ám a napokban bejelentett GM-Nikola megállapodás alapján egyre inkább úgy néz ki, a Nikola csak egy kiválóan megválasztott név.

A teherautó-gyártást, ahol először megjelent a név, egyértelműen az Iveco segítségével képzelik beindítani, most pedig az is kiderült, hogy a Nikola Badger sem saját fejlesztéseken alapszik majd: a General Motors vállal minden műszaki fejlesztést és a gyártást is, a Nikola csupán kereskedelmi csatornaként működik majd. A műszaki alapokat a GM nemrég bejelentett elektromos platformja adja majd a moduláris Ultium akkumulátor-rendszerrel, amelyre egyébként a GM saját elektromos pickupjai is épülnek majd.

Az üzlet a maga módján zseniális: a Nikola mindezért nem ad mást, mint 11%-nyit a saját részvényeiből. A csomag értéke a jelen árfolyamon mintegy 2 milliárd dollár, de ha azt nézzük, hogy részesedést kaptak egy cégből, amely leginkább ígéretekből és befektetői bizalomból áll – nos, így már nem feltétlenül olyan jó üzlet ez a GM-nek.

A Nikola alapítója, Trevor Milton az év elején 2021-re ígérte a Badger gyártásának beindítását, de a dátum aztán 2022-re csúszott a járványhelyzetre való hivatkozással. A Nikola részvényeinek természetesen nagyon jót tett, hogy egy valódi autógyártó is megjelent az ígéretek hátterében: 50%-kal emelkedett az árfolyam, de a GM részvények is felértékelődtek 7,9%-kal a bejelentést követően.