Megint könnyedén nyerte Le Mans-t a Toyota

2020.09.20. 15:03

Különösebb izgalmak nélkül, a várt eredményt hozva futott le a járvány miatt szeptemberre csúszott idei Le Mans-i 24 órás. A Toyota megint érdemi ellenfél nélkül futott, és megint a 8-as számú autójuk nyert.

btr

A Le Mans-i 24 órás történelmében másodszor fordult elő, hogy szeptemberre csúszott a futam. Az ebből következő hosszabb sötét szakasz, illetve a hidegebb időjárás miatt lehetett reménykedni benne, hogy megkavarodik a papírforma, de mint a csúcskategória egyetlen gyári csapatának, a Toyotának megint nagyon könnyű dolga volt a futamon. A tavalyihoz hasonlóan megint az volt csak a nyitott kérdés, hogy a japánok melyik triója lesz a befutó. Sokáig úgy tűnt, idén végre összejön a siker a mindig peches Conway/Kobajasi/Lopez-triónak, de hiába vezették most is sokáig a futamot, egy turbóhiba miatt rájuk szakadt hosszú szerelés miatt végül csak harmadikok lettek. A győztes így a címvédő csapat lett, a tavalyi és az azelőtti felálláshoz képest annyi különbséggel, hogy Buemi és Nakadzsima mellett most nem Fernando Alonso volt a váltótárs, hanem a korábban a Porschéval már egyszer nyerő, idő közben a Formula-1-et is megjárt Brandon Hartley.

EiW HqpXcAUqbTO

Izgalmat újfent a kisebb kategóriák hoztak. Például az LMP2-eseké, ahol az utolsó percekig nyitott volt a meccs az élen: végül a United Autosports hozta el az első helyet a Davidson/Albuqurque/Hanson trióval. A GT mezőny első kettője is körön belül zárt a 24 óra végére: itt az Aston Martin Linn/Martin/Ticknell-triója verte meg másfél perc előnnyel a címvédő AF Corse Ferrarit.

Az elmúlt három év gyenge élmeccsei után lényegében csak magával versenyzett a Toyota jövőre végre újra visszatérhet az izgalom Le Mans-ba. Teljesen új korszak indul a megbízhatósági versenyzésben az alapjairól újraírt szabályrendszernek hála, ami több nagy gyártót bevonzhat majd a szakágba.