Ez a szürke krém lehet a jövő üzemanyaga

2021.02.03. 09:32

Powerpaste, vagyis teljesítménykrém néven mutatták be a Fraunhofer Intézet munkatársai ezt a különös anyagot, amelyből vízzel keverve nagy mennyiségű hidrogén fejleszthető. Ezzel állítólag megoldódhat a hidrogén tárolásának problémája, amelyet eddig csak alacsony hőmérsékletre hűtve, és/vagy nagy nyomáson tudtak tárolni.

ppaste

A gyanús külsejű anyag finom magnéziumporból mintegy 350 fokon történő hidrogénezéssel előállított magnézium-hidridet tartalmaz, amelyből aztán fémsók és észterek hozzáadásával állítják elő a pasztát. Ebből a 250 fokos hőmérsékletig stabil anyagból egyszerűen, víz hozzáadásával állítható elő nagyobb mennyiségű hidrogén.

A fejlesztők szerint, mivel a hidrogén egy része a hozzáadott vízből származik, fajlagosan sokkal több hidrogén nyerhető így, mint azonos tömegű 700 baros nagynyomású tartályból. Az elérhető energiasűrűség állítólag a jelenlegi elektromos akkumulátorokéhoz képest legalább tízszeres.

A krém alkalmazását a Fraunhofer intézet egyfajta szabványos patron segítségével oldaná meg: ebből precízen adagolható a szükséges sebességgel.

Jelenleg éppen egy kisebb üzem felállításán dolgoznak, amely évi négy tonna ilyen paszta előállítására lesz alkalmas, és 2021-ben kezdheti meg a termelést. Ezzel együtt még csak most térképezik fel a felhasználási lehetőségeket. Ám ha nem derül ki a Powerpaste-ről valamiféle jelentős hátrány, akkor ez lehet az a találmány, amely megnyithatja az utat a hétköznapi hidrogén-autózás felé.