Csak annyit tankoljon, amennyire tényleg szüksége van – kéri a Mol

2022.07.28. 15:31

A piac torzul az üzemanyagár-sapka miatt, ami hosszú távon nem jó, kiváltképp a visszaélések miatt – így fogalmazott a Mol hazai operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója az Indexnek adott exkluzív interjúban. Ratatics Péter hozzátette, értik a kormány döntése mögötti politikai szándékot, és elismerik, hogy egy-egy családnak nagy terhet jelentene a 800 forint körüli literenkénti piaci ár kifizetése. A Mol azonban nem pénzügyi kérdésként, hanem ellátásbiztonsági kérdésként tekint a rögzített árakra, feladatuk az ellátás biztosítása. A beszélgetés során a Mol Dunai Finomítójának hétvégén kezdődő tervezett karbantartásáról, a leállás hatásairól is szó esett.

molkut mti

A szakember azt is elmondta, hogy a piac akkor tud jól működni, ha van benne import. A Mol normál esetben a környező országok áraihoz viszonyítva határozza meg az üzemanyagárat, épp azért, hogy senki ne kerüljön monopolhelyzetbe. A meghatározott 480 forintos ár azonban jóval kevesebb, mint a piaci. A külföldi beszállítók ilyen feltételek mellett hosszú távon nem lesznek érdekeltek a magyar piac kiszolgálásában.

Éppen ezért Ratatics szerint felül kell vizsgálni az árszabályozást, hogy legyen esély a szükséges import mennyiségének növelésére. Mivel a régió két finomítója is csak a tervezettnél később indul újra, csökken az elérhető termékek mennyisége. Emiatt már nekik is hozzá kellett nyúlni a tartalékokhoz. A helyzet a gázolaj esetében nehezebb, abból összességében az egész régió importra szorul, Magyarországon átlagosan 10-15 százalékkal több fogy ebből az üzemanyagból, mint amennyit képesek itthon előállítani.

benzinkut

Bár továbbra is mindenkivel szerződést kötnek a nagykereskedelemben, igyekeznek mindenkit ellátni, azonban nem lehet kizárni, hogy augusztusban a megszokottnál kisebb mennyiséget tudnak partnereiknek szállítani. A töltőállomásaikon bevezetett ötvenliteres korlát azt a célt szolgálja, hogy mindenki hozzájuthasson az üzemanyagokhoz, ám egyes kutakon előfordulhatnak átmeneti leürülések. Ezért mindenkit arra kérnek, hogy csak annyit tankoljon, amennyire tényleg szüksége van, a pánikvásárlás és a felhalmozás csak rontana a helyzeten.

Magyarországon egyébként jelen állás szerint október 1-ig van érvényben az árstop, addig a magyar forgalmival rendelkező járművekbe literenként 480 forintért tankolhatunk 95-ös benzint és gázolajat. A holtankoljak.hu adatai szerint a piaci ár péntektől előbbi üzemanyag esetében 692,9, utóbbinál 737,9 forint lesz majd.

Forrás: Index