Szűkül a 480-ért tankolók köre Magyarországon

2022.07.30. 11:50

A kormány az üzemanyagár-sapka módosításáról döntött, a továbbiakban csak a magántulajdonú gépjárművekbe, mezőgazdasági gépekbe és taxikba lehet 480 forintos áron tankolni – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A céges autót használók ezentúl a 7,5 tonna feletti teherautók és a külföldi rendszámú járművek tulajdonosaihoz hasonlóan piaci áron vásárolhatnak üzemanyagot, és kannába is csak teljes áron lehet tölteni. Ez a holtankoljak.hu adatai szerint jelenleg a 95-ös benzin esetében 692,9 forintot, a gázolajnál 737,9 forintot jelent literenként. A változás szombaton délben lépett életbe.

BFALU20210814011

Az október 1-ig érvényben lévő, 480 forinton rögzített árakat meghatározó szabályozást már többször módosították, szűkítve a hatósági árak igénybe vételére jogosultak körét. A mostani szigorítást a MOL százhalombattai finomítójának karbantartás miatti tervezett leállítása teszi szükségessé. A társaság elnökének tájékoztatása szerint a munkálatok nem halaszthatók

A kormányinfón elhangzottak szerint az üzemanyag-ellátásnak ezért két módja marad: az import és a stratégiai készletek felszabadítása. Mivel a kőolajszállítás folyamatosságát senki nem tudja garantálni, a stratégiai készletek teljes felszabadítása nem jöhetett szóba. Annak most egynegyedét oldják fel, ami a Molnál rendelkezésre álló készletekkel együtt a hazai igények egy részére elegendő, a többit importból kell fedezni.

A kutakon tapasztaltakról nemrég itt írtunk részletesen.

Kép: MTI