Jelentős forgalomkorlátozás Budapest belvárosában januártól

2022.12.03. 15:03

Erzsébetváros önkormányzata a fővárossal, a BKK-val és a Budapest Közúttal együtt dolgozta ki az új közlekedési rendet, melynek célja az átmenő forgalom csökkentése, ezáltal a helyi lakosok közlekedésének megkönnyítése. Niedermüller Péter polgármester elmondása szerint a forgalomcsillapítás alá eső területeken áthajtási pontokat fognak kialakítani, ahol csak a parkolási engedéllyel rendelkező helyi lakosok hajthatnak majd át.

A forgalomcsillapítás Belső-Erzsébetvárost érinti a Nagykörút és a Károly körút (Kiskörút), illetve a Király utca és a Rákóczi út által határolt területen. Elsősorban három nagy forgalmú utca, a Dohány, a Dob és a Wesselényi átmenő forgalmát korlátozzák majd. „A január másodikától érvényes forgalmi rendelet lehetőséget teremt a lakosoknak arra, hogy rövid utakon is hazataláljanak, nem ugyanaz lesz rájuk érvényes, mint az áthajtókra” - emelte ki Niedermüller Péter az infostart.hu kérdésére.

A polgármester továbbá megerősítette, hogy általános sebességcsökkentés bevezetéséről jelenleg nincs szó, a főváros azonban továbbra is napirenden tartja a 30 kilométer per órás zónák kijelölésének kérdését, egész Budapest területén.

A témában megszólalt Dr. Kovács Kázmér, Magyar Autóklub Jogi Bizottságának elnöke is, aki szerint a forgalomcsillapítás méltányolandó célkitűzés, azonban fontos a mértéktartás is. A szakjogász elmondása szerint az új rendelet pontos részletei nem ismertek a számára, de a VII. kerületben korábban alkalmazott intézkedések hatására egyes szakaszokat csak jelentős kerülővel lehet megközelíteni, amit súlyosan kifogásolhatónak és kontraproduktívnak tart.

Dr. Kovács Kázmér az infostart.hu kérdésére a 30 kilométer per órás zónák kapcsán elmondta, hogy alapvetően egyetért a tervvel, amennyiben nem egységesen minden mellékútra vonatkozik, hanem csak azokra a szakaszokra, ahol a csökkentett sebesség a biztonságos közlekedés érdekében az indokolt.

Forrás: infostart.hu

Címlapkép: Gyulavitéz/Totalcar.hu