A BMW csinált egy nagyon király futurista szedánt

2023.01.05. 13:08

A BMW i Vision Dee elektromos, bátor, és előrevetíti, milyen lehet a 3-as BMW az évtized második felében. Ami biztos, hogy lesz ismét Neue Klasse épp Debrecenben gyártva, a bajorok szerint pedig a Dee (Digital Emotional Experience) a digitális alapú érzelmi élmény hírnöke.

P90491014 highRes bmw-i-vision-dee-01-

Robog a CES 2023 Las Vegasban, a BMW pedig ledobta a neutronbombát a Dee koncepció formájában. Ha az egész autó arányaiban kissé a Nissan tíz évvel ezelőtti IDx ötletére emlékeztet, nem vagy egyedül, ám mielőtt mélyebben belevágnánk a technikába, szimplán kezd el csodálni az új kompakt BMW-t.

Négy ajtó, 32-színben változtatható külső, valamint a teljes szélvédőt használó head-up display. Nehéz eldönteni, hogy ötszáz lóerővel és összkerékhajtással, vagy háromszáz lóval kizárólag a hátsó tengelyt forgatva kéne. De kéne.

A BMW szerint a jövő az analóg és digitális élmények tetszőleges vegyítését hozza magával. Ennek örömére a Dee utasterében előttünk a választás lehetősége, hogy a virtuális valóság mennyire vegye át az uralmat a szélvédőnkön. Öt lépés kiterjesztett valósággal, és persze gombnyomásra sötétíthető üvegfelületek minden irányban.

Az egész Dee koncepció a 2025-ben érkező Neue Klasse sejtetése. Az eredeti Neue Klasse 1962-ben jelent meg, és a 3-as BMW sikerének ágyazott meg elérhető, viszonylag sportos hátsókerekes coupékkal és szedánokkal. A most készülő elektromos Neue Klasse ezzel szemben a 3-as BMW utódjaként is értelmezhető, még akkor is, ha a Dee inkább a 2-es méretében érkezett.

A lemezek borítása nem semmi. Miután a BMW iX SUV koncepció tavaly megvillantotta a fekete-fehér színváltós E Ink külsejét, a Dee 240 külön vezérelhető E Ink modullal teljesen más dimenzióba emeli a kaméleon-technológiát.

Az E Ink saját találmánya, ez az ePaper film 32 árnyalatot tud megjeleníteni. Lézerrel vágták méretre a Deehez, és tényleg mindegyiket külön-külön tudják irányítani, tehát a lehetőségek tárháza szinte végtelen.

Nem parkolnánk az utcán, de így is csodás, hogy a BMW 2023-ban csinált egy koncepcióautót, ami merész, kompakt, bevallottan egy szedán, és még vizuálisan is olyat csavar az agyunkon, hogy a head up display adja a másikat.

Neue Klasse made in Debrecen, ezek után ne okozz csalódást.