ID-k helyett Bentley-k: megvan a VW új fődizájnere

2023.01.26. 06:07

Tegnap beszámoltunk róla, hogy egybehangzó iparági pletykák szerint a Volkswagen menesztheti jelenlegi vezető tervezőjét, Jozef Kabant. Ennek oka, hogy az autógyártó új vezérigazgatója, Thomas Schäfer finoman szólva elégedetlen volt Kaban legutóbbi munkáival, főleg, ami az ID.Life elektromos tanulmányt illeti. Már akkor arról szóltak a hírek, hogy a Bentley-nél alkotó Andreas Mindt veheti át a Volkswagen kegyvesztett fődizájnerének helyét, ezt pedig nemrég hivatalosan is megerősítette a gyártó.

DB2023PA00011 large

Kai Grünitz vezetőségi tag így nyilatkozott: "mint a Volkswagen vezető tervezője, Jozef Kaban megmutatta, hogy a formatervezés több, mint különálló modellek megtervezése. Dizájnnyelvezetén keresztül már most is látszik keze nyoma a teljes felhozatalunkon." A fejlemények miatt persze nem valószínű, hogy a vezetőségi tagok ennek annyira örülnek. Grünitz ezután Andreas Mindt-re is kitért: "ő formálja majd a Volkswagen formanyelvét az átalakulásunk következő, sorsdöntő szakaszában. Nagyon várom, hogy vele dolgozhassak."

Mindt egyébként régi motorosnak számít a Volkswagen csoporton belül: 1999-ben ő tervezte a Bentley Hunaudières koncepciót, de kulcsszerepe volt az Audi Q8 és az E-Tron megalkotásában is. Legutóbbi munkája pedig az igen radikális megjelenésű Bentley Batur volt.

Jozef Kaban egyébként végül nem távozik a Volkswagentől, csupán hátrébb lép eggyel: kreatív művészeti igazgatóként folytatja, és főleg koncepciókat és előremutató megoldásokat tervez majd, bármit is jelentsen az utóbbi.