Elhagyatott Saab kereskedést találtak, tele autóval

2023.07.08. 11:02

2011-ben, hosszú agonizálás után megszűnt a nagy múltú svéd autógyártó, a Saab. Azóta eltelt bő 10 év, és most egy urbexes csapat bukkant rá egy elhagyatott szalonra egy francia ipartelepen.

A legnagyobb meglepetés, hogy a kereskedés tele volt autókkal, ráadásul olyanokkal, amik jóval öregebbek a márka megszűnésénél. A bemutatótérben két régi 9-3-as és egy 9-5-ös állt, még az adatlapok is bennük voltak. Az egyik 9-3 Turbóban például mindössze 96 ezer kilométer van, és akkoriban 11 500 eurót, vagyis mai árfolyamon közel 4,5 millió forintot kértek érte.

A bemutatótér még mindig tele van reklámanyagokkal, dobozokkal és mindenféle, a márkához köthető kellékekkel, amiket a felszámoláskor nem vitt el senki. Sajnos maguk az autók igen szomorú állapotban vannak: a lelkes felfedezők előtt már jártak itt mások is, akik nemcsak megfigyeltek, hanem rongáltak is. Betört ablakok, eltűnt felnik és kiszerelt lámpák árulkodnak az előbbiekről.

Maga az épület sincs már túl rózsás állapotban, de az ilyesmi az elhagyatott ingatlanoknál egy idő után elkerülhetetlen. A feldúlt épületben rengeteg régi prospektus és a márkával kapcsolatos anyag maradt meg, de sajnos a vandálok ezeket sem kímélték.

A legérdekesebb rész egyértelműen a szerviz, ami nagyjából 20 darab autót rejt. Elfeledett, sajnos szintén nagyrészt megrongált Saab 9000-esek, és 9-3-asok várnak hosszú évek óta türelmesen. Nemcsak Saabok, hanem Peugeot-k és Renault-k is sorsukra hagyva pihennek a kihalt szervizben.

Az nem derül ki pontosan, hogy mi miatt zárt be a hely, az viszont valószínű, hogy jóval a márka megszűnése előtt történt. Legalábbis az autók korából, a bemutatótérben lévő plakátból – amin a 2003 olvasható – és egyéb apró jelekből erre lehet következtetni. Reméljük, hogy a videó felhívja a figyelmet az elhagyatott szalonra, és még van ott olyan autó, amit valaki megment.

Forrás: Forgotten Buildings / Youtube