Ezek a terhességi övadapterek semmit sem érnek

2023.12.03. 11:15

Négyféle biztonsági övterelőt tesztelt az ADAC, miután Németországban nemrég meghalt egy terhes nő autóbalesetben, aki nem használt biztonsági övet, mivel féltette a babát. 

A tesztben szereplő biztonsági övterelők mindegyike azt ígéri, hogy jobban minimalizálja a sérülés kockázatát a terhes nők számára, mint a hagyományos biztonsági öv. 

A terhességi övek vagy biztonsági övterelők olyan övadapterek, amelyek úgy változtatják meg az öv "útját", hogy az a hasra a lehető legkevesebb nyomást helyezze egy esetleges baleset során. Az ADAC ezeknek négy verzióját tesztelte:

gurtsysteme-schwangere-gurte-2311 upt0td
Fotó: ADAC/Martin Hangen

A kísérletet többször, különböző méretű terhes bábukkal végezték el, amelynek eredménye szerint egyik ilyen kiegészítő sem csökkenti a babára nehezedő terhelést, sőt inkább növeli. Ugyanis a tesztelt övadapterek egyike sem bírta ki az erőhatásokat, illetve a biztonsági övet sem tudta alacsonyabb pozícióban tartani.

Az övadapter miatt a mellkast, a hast és a medencecsontot is nagyobb terhelés érte a baleset során. A referenciatesztek során a hagyományos hárompontos övvel bekötött bábukhoz képest a hason és a medencén mért gyorsulási erők akár 30 százalékkal is növekedhetnek.

A német autóklub konklúziója, hogy ezek a terhességi övadapterek pont az ellentettjét érik el, mint amire vannak, és a sima biztonsági öv használata nem veszélyesebb a terhes nők számára.

Forrás: ADAC / AutóMagazin