Byd F1: a legolcsóbb Toyota klón

2007.11.13. 10:56

Pofátlan másolásban eddig is a kínaiak voltak az elsők, és úgy néz ki, az indigó-kommandó egy pillanatra sem pihen. Ezúttal a Byd nevű kínai autógyártónak dolgoztak igen hatékonyan az ipari kémek, amikor elhozták a Toyota Aygo tervrajzait, így elkészülhetett az újabb kínai népautó, az F1-es.


Galéria - kattintson a képre

A kiskocsi számos apró részletében eltér az Aygótól – mások egy picit a lámpák, a lökhárítók, és sok más részlet sem stimmel teljesen – de a hasonlóság így is letagadhatatlan. A másolatok nem hatnak újdonságként Kínában, gondoljunk csak a Chery QQ-ra , az első sorozatú Daewoo Matiz klónjára, amelyből több százezer futkos a hatalmas ország útjain. Ráadásul a Toyota Kínában nem is forgalmazza az Aygót, így a Byd-nél akár azt is mondhatják, hogy a másolás ellenére nincs érdekütközés a japán óriáscéggel. Ennek ellenére aligha kétséges, hogy a Toyota tiltakozni fog, hiszen a Byd az ő kisautójuk alapján a piac egyik legolcsóbb típusát kezdi gyártani: Kínában az ára 3000 dollárnak megfelelő yüan, azaz átszámítva kb. 525 ezer forint lesz, ilyen olcsó konkurensnek pedig senki nem örül.

A tiltakozás, vagy a pereskedés azonban aligha lesz hatásos. A megszámlálhatatlan, autómásolásból eredő bírósági ügy Kínában eddig sem járt túl sok eredménnyel a nemzetközi gyártók számára, hiszen a hatalom a helyi autóipar fejlődésében érdekelt. Ráadásul a jogi huzavona akármeddig elhúzódhat, így egyáltalán nem biztos, hogy a Toyota képes lesz érdemben fellépni a Byd F1 tömeggyártásával szemben, amíg a típust csak Kínában forgalmazzák.