Tíz éves a Smart

2008.07.31. 11:42


Galéria - kattintson a képre

Évtizedes évfordulót ünnepel a Smart, az első Fortwo 1998 júliusában gördült le a hambachi gyártósorról. Azóta több mint 900 ezer példány kelt el belőle 37 országban. A második generáció 2007 tavaszán került piacra, és eddig 150 ezernél is többet adtak el belőle. 2010-ben elektromos hajtású változatokkal bővül a kínálat, melyek már most tesztelés alatt állnak.
A Smart a Mercedes és a Swatch együttműködéséből született, egy óratervező, Nicolas G Hayek alkotta meg az eredeti terveket. Később a DaimlerChrysler egyedül folytatta a projekt megvalósítását, és előbb a roadster, később a kevésbé sikeres Forfour modellel - amely valójában egy átszabott Mitsubishi Colt volt - bővítette a sorozatot.
A Fortwo sikere ellenére a cég anyagi gondokkal küszködött, és a Mercedes egy darabig fontolgatta, hogy megszünteti a törpeautót, de aztán inkább beolvasztották a Mercedesbe, és ez, valamint a kisfogyasztású autók iránt egyre növekvő igény megmentette a Smartot, melyből az évek során számtalan különleges Brabus, színes és egyéb változatot készítettek.