Indiában készülhetnek a jövő Jeepjei

2008.10.16. 14:04

Az autóiparra eddig nem volt jellemző a nagy sorozatú gyártás bérbeadása, de elképzelhető, hogy ez a közeljövőben megváltozik.

A Chrysler a legfrissebb hírek szerint egy indiai vállalattal tárgyal, ahol bérmunkában készülhetnének a Jeep egyes típusai. A cél természetesen a költségek csökkentése: az olcsó indiai munkaerővel még úgy is megérheti Jeepeket gyártatni, hogy az előállítás mellett a szállítás és a vámok is hozzáadódnak az összköltséghez. Az Argentum Motors, amely a gyártást vállalná, azt állítja, akár 15%-os költségcsökkenés is elérhető, ha rájuk bízzák egy-egy típus előállítását.

Eddig csak kis sorozatban készülő modellek előállítását bízták a gyártók külső cégekre, és manapság ilyen fajta megrendelésekből is egyre kevesebb akad. Az egyik utolsó bérgyártó, a kanadai-osztrák Magna-Steyr is csak úgy tud talpon maradni, hogy több nagy autógyártó megrendeléseit teljesíti egy időben: készítenek BMW-ket, Mercedeseket, Chryslereket és Jeepeket is - az összes típust évi néhány tízezer példányos mennyiségben. Az Argenum ajánlata azonban másról szól: az indiai vállalat nagy sorozatú gyártást vállal.

Ez a gyártási modell az elektronikai ipartól a játékgyártáson keresztül a ruházati cikkek előállításáig számos iparágban bevált már, de az autógyártásban eddig nemigen terjedt el. Az alapanyagok és a munkaerő árának növekedésével azonban elképzelhető, hogy a jövőben itt is egyre elterjedtebbé válhat a bérgyártás.