A Renault megvenné a Jeepet?

2008.10.20. 10:02

A Chrysler lehetséges eladásával kapcsolatban egyre több érdekes pletyka kering, ahogy mélyül a válság. A céget hírbe hozták már a General Motorsszal, a Fiattal, a Tatával és a Renault-Nissannal is, a legújabb hírek pedig arról szólnak, hogy a jelenlegi tulajdonos, a Cerberus Capital akár részlegenként is eladhatja a legkisebb detroiti autógyártót.

A vállalat legértékesebb márkája kétségkívül a Jeep: kisebb méretű terepjárói az üzemanyagárak emelkedése mellett is vonzóak maradtak, maga a márkanév pedig annyira ismert és jól csengő, hogy bármelyik autógyártó szívesen látná saját kezében. A Renault állítólag komolyan érdeklődne is iránta, ha a Chrysler többi része nélkül vehetné meg. Ez a lépés ugyan viszonylag jelentős költséggel járna, de hosszabb távon megtérülhetne. A Nissan révén a franciák rendelkeznek megfelelő tapasztalatokkal és műszaki háttérrel, hogy továbbfejlesszék a Jeep kínálatát, és a válság elmúltával erősebbé válnának Amerikában, mint korábban bármikor. A sors fura fintora, hogy a Chrysler 1987-ben épp a Renaulttól vásárolta a Jeepet az egykori American Motors részeként, és csupán ezt az egy márkát tartotta meg egykori riválisából.

Természetesen arról is folyik a találgatás, hogy kinek adhatnák el a Chrysler maradékát. A GM-et állítólag érdekelnék a cég mexikói üzemei is, de alapvetően azért venné meg a Chryslert, hogy megszüntesse, és helyet csináljon magának a piacon. Így egy ilyen felvásárlás alighanem a cég végét is jelentené: a Chrysler és a Dodge márkák végleg eltűnnének a süllyesztőben. Egy ilyen húzás persze komoly kockázatot rejt a GM számára, hiszen ezzel magára haragíthatná a politikai elitet és a szakszervezeteket, ami a jelenlegi helyzetben sokkal nagyobb veszteséget hozhat, mint amekkora a Chrysler bezárásával járó nyereség lehet.

A lehetőségek száma egyelőre igen nagy, és valószínűleg még a Chrysler részvénytöbbségét birtokló Cerberus Capital vezetősége sem tudja, mit kezdjen a veszteséges autógyártóval. Korábban még úgy nyilatkoztak, hogy a Chrysler felvirágoztatása az elsődleges céljuk, de ez a jelenleg sokkal kilátástalanabb feladatnak látszik, mint akár csak néhány hónappal ezelőtt.