Marussia, az orosz csoda

2008.12.18. 14:27

A napokban mutatták be Oroszország egyik első középmotoros sportkocsiját, amelynek valódi esélye lehet a szériagyártásra.

A Marussia formai szempontból komoly szupersportkocsikra emlékeztet, acél vázszerkezettel és karbonszálas karosszériaelemekkel, ám a teljesítménye messze esik a Ferrarikétól és Lamborghinikétől. A 950 kilogrammos járművet a Renault-Nissan 3,5 literes V6-os motorja hajtja: a vásárlók két változat közül választhatnak, az alapmodellbe 240, az erősebb kivitelbe 298 lóerős hathengeres kerül. Állítólag már az alapváltozat is 5 másodpercen belül gyorsulhat 100 km/h-ra, és képes átlépni a 250 km/h-s sebességet. A sportkocsi felszereltsége meglehetősen gazdag: egyebek közt három LCD kijelzős, internet-kapcsolat létesítésére is alkalmas fedélzeti szórakoztató és információs rendszerrel, az autó környezetét mutató három kamerával légkondicionálóval szállítják.

Az adatok alapján a Marussia akár ígéretesnek is tűnhet, mégis az az érzésünk, ismét csak egy jól sikerült blöffről van szó. A gyártó tervei legalábbis elég irreálisan hangzanak: évente csaknem 3000 példányt szeretnének gyártani belőle - többet, mint ahány autót a Lamborghini el tud adni - ami a jelenlegi gazdasági helyzetben aligha tűnik lehetségesnek.