Versenyeznél? Készítsd a lóvét!

2011.11.06. 07:49

Legutóbb a régi-új BFR Driving Academy hívott meg, nézzem meg, hogyan tervezik versenyzőiskolájuk működését, próbáljam ki és csapassak egy jót a kupás Elise-szel. Ennek kapcsán kicsit utánanéztünk, hogyan és milyen módon, mennyiért lehet valakiből versenyző.

A BFR, bár új cég, mégis komoly szakmai múltra tekint vissza, hiszen a B3, a Főnix motorsport, és az RCM Motorsport összeolvadásával jött létre, szoros kapcsolatban a Racing Systems Kft.-vel. Ez a – lényegében összeolvadt, nagy baráti- és üzleti kapcsolatban álló – társaság most egyben tömörülve dolgozott ki egy ügyes metodikát, leszűrte a hosszú évek tapasztalatát és tessék: bárkiből versenyzőt csinálnak.

Na jó, ez egy kicsit sántít, hiszen papíron eddig is lehetett minden épkézláb, egészséges emberből versenyző. Sőt, mint az az MNASZ hivatalos díjtáblázatából kiderül, nem gond akár egy napra is azzá válni, potom 3500 forintért.

Persze nem a papír teszi a versenyzőt és ezen a ponton lépnek a képbe a különböző versenyzőiskolák, mint a BFR, akik különböző kurzusok keretein belül biztosítják a megfelelő alapismereteket. Akinek van hozzá affinitása, vagy legalább vezetési gyakorlata, az jó eséllyel el is végzi bármelyiket, akár azt a kétnapost is, melynek végén megkapja a Magyar Nemzeti Autósport Szövetég gyorsasági licencét (vizsgához kötött).

Lehet, ez nem éppen egy nagy hívószó, hiszen – kis túlzással – bárki megkaphatja,  igazából a trükk az, ami mögötte áll. És az sajnos nem olcsó, de nem csak a BFR-nél, sehol sem. A kérdés, hogy mégis ki mit ad ennyiért?

Ne keverjük a versenyzőképzést a sokak által kínált vezetéstechnikai tréningekkel. Az utóbbinál mindennél fontosabb a biztonságos vezetési technika elsajátítása, míg előbbinél azért lényeges a gyorsaság, van tempó is.

Arról, hogy egyáltalán mit kapnak a pénzükért a későbbiekben lesz még szó, aztán döntsenek önök.

Mennyi az annyi?

Időtartam, autók és árak, valamint pár szavas összefoglaló, csak hogy képben legyenek. Látszik, hogy az árakat forszírozni nem érdemes, hazai átlagviszonylatban meglehetősen drága móka tud lenni minden hasonló tréning, legalább nézzük meg, mennyit kapunk. Versenyzőtréningek, ismételten kérem, ne keverjük őket a vezetéstechnikai tréningekkel!

BFR Driver Academy

Warm up (félnapos)
Swift, Megane RS (400 ill. 600 euró + áfa)

Élménynap (egy nap)
Swift, Elise, Megane RS (850, 990 ill. 1200 euró + áfa)
Előfeltétel: Warm up kurzus

Versenyzőiskola (két nap)
Swift, Elise, Megane RS (1400, 1700 ill. 1950 euró + áfa)
Előfeltétel: Warm up vagy Élménynap

Plusz két óra a pályán
Swift, Elise, Megane RS (400, 500 ill. 600 euró + áfa)
Előfeltétel: Élménynap vagy Versenyzőiskola

Prémium
BMW E92 M3, Formula Master (1500 ill. 1900 euró + áfa)
Előfeltétel: Versenyzőiskola Lotusszal

Privát kurzus
Swift, Elise, Megane RS (600, 750 ill. 900 euró + áfa)
Előfeltétel: Élménynap vagy Versenyzőiskola

Professional
Egyéni árképzés.
Oktatás, edzésterv, sportorvos, pszichológus, médiakapcsolatok, táplálkozástudomány
Előfeltétel: Versenyzőiskola vagy gyorsasági licenc

Előnyök: Magyar Nemzeti Autósport Szövetég gyorsasági licenc a végén.
Hazai képzés, helyben, jól szervezett, dominál a gyakorlat az elmélet felett, a kurzus végén önálló vezetési lehetőség (nem másfél kör) , széles autóválaszték, baráti hangulat és azonnali visszajelzés az oktatók részéről.

Hátrányok: Itt-ott egy kis túlpörgetettség (értékeléseknél), ami leginkább a kezdeti összerázódás számlájára írható, kritikát rosszul viselők vagy kezdők számára sokszor kiábrándító (ám szókimondó) verdikt.

Lotus Driving Academy

Level 1 (799 euró áfával)
Evora S
Négy kör instruktorral
Egy kör mellette
Kiértékelés

Level 2 (999 euró áfával)
Evora S
Alul- és túlkormányzottság, szlalom és fékezés
Négy kör instruktorral
Egy kör mellette
Kiértékelés

Level 3 (1199 euró áfával)
Evora S
Nagy szlalompálya, heel and toe azaz gázfröccsös visszaváltás technikája
Négy kör instruktorral
Egy mellette
Kiértékelés

Level GT4 (3599 euró áfával)
Evora GT4 versenyautó
Pályaversenyzés alapjai
Ideális nyomvonal, fékezés, analízis
Bevezetés a járműdinamikába és futómű beállításokba
Négy kör instruktorral

Előnyök: Hazai pályán, magyarul folyik a képzés, elsőrangú kiszolgálás.

Hátrányai: Folyamatos instruktori jelenlét a kabinban, több elmélet, kevesebb gyakorlat, önállóan nem mehetünk. Az Evora remek utcai autó ugyan, de az Elise fényévekkel jobb szerszám erre, a GT4-es tréning ára egyszerűen túlzó.

Tunexcom Racing tréning Wéber Gáborral

Kezdő (130 euró + áfa)
Saját autóval, pályabérlet fizetendő1 nap, alapfogalmak, elméletben és gyakorlatban

Haladó (400 euró + áfa)
Saját autó, pályabérlet fizetendő
Versenypályán már jártak számára 2 fős csoportokban
1 nap, képességek rossz beidegződések javítása, gyorsítás, helyes fékezés

Professzionális (1250 euró + áfa)
Licenszes pilótáknak, de nem csak nekik
Elmélet, gyakorlat, adatelemzés, beállítások
2 napos, egy főre

Előnyök: Az alaptréningek meglehetősen olcsók, Wéber Gábor kitűnő instruktor, képességfejlesztéshez remek megoldás egy kezdő tréning.

Hátrányok: Külön fizetendő pályabérlet, saját autót használva akár utólagos költségek is felmerülhetnek, nem rendszeresen megrendezett.

BMW Training Experience

BMW M Race Track Training (1100 euró áfával)
Aktuális M3
1 nap/1 éjszaka
Menetdinamika, alapok
Nürburgring Short
Salzburgring
LUK próbapálya
Hockenheimring
Sachsenring
2 hallgató/autó

BMW M Perfection Training (2300 euró áfával, 2500 nemzetközi helyszíneken)
Aktuális M3
2 nap/2 éjszaka
Menetdinamika, versenypályázás alapjai
Nürburgring Short
Sachsenring
Spa (nemzetközi)
Hungaroring (nemzetközi)

BMW M Fascination Training (2500 euró áfával, 2700 nemzetközi helyszíneken)
Aktuális M3
2 nap/2 éjszaka
Haladó tréning, nagysebességű gyakorlás, pontos pályaversenyzés
Nürburgring GP
Sachsenring
Spa (nemzetközi)
Hungaroring (nemzetközi)
Előfeltétel: bármelyik tréning abszolválása az előzőek közül

BMW M Drift Experience (330 euró áfával)
München, reptéri kiképzőközpont
Drift, drift szlalom
Fél nap, 8 fő
BMW M Fascination Nordshcleife (2750 euró áfával)
2 nap
Üléspozíció, kanyartechnika, úttartás, menetdinamika
Képzés a pályához
Szekciónkénti tanulás
Felvezető autó mögött több kör
Mindkét napon egyforma program

Előnyök: Valójában a BMW volt az, aki több, mint harminc éve feltalálták az üzletszerű vezetőképzést, így mára tökélyre fejlesztették a rendszert. Iszonyatosan széles kínálat, a konkurencia tükrében elfogadható árak, remek helyszínek és jó autók.

Hátrányai: Bizonyos tréningek nem elérhetőek hazánkban, így az útiköltség is az ügyfelet terheli.

Ebből a - korántsem teljes – összefoglalóból is kitűnik, hogy a versenyzővé válás első lépése is meglehetősen költséges, talán ez az, ami előrevetíti a tényt, hogy profi szinten versenyezni nem olcsó. Mert valljuk be őszintén, a belépőszintű képzés valójában nem sokat ér, a többi lépcsőhöz pedig jól jön egy szponzor vagy erős (akár szülői) háttér. Ha komolyan gondoljuk. Ezzel számoljunk, mindegy hol kezdünk neki.

Nekünk most a BFR-féle versenyzőiskola jutott, azon belül is egy kicsit felturbózott élménynap, ami annyival volt több, hogy egyfajta főpróbaként újságírókat, barátokat hívtak meg a srácok. Hiába a nyíltnapozás és a tapasztalatok, azért ilyenkor jó, ha mindenki tudja, hogy valójában eddig egy Hungaroring-szerű egyszerű pályán is fogalmatlanul csapkodott csak körbe-körbe, a versenyzés az kicsit más. Ellenben az autót kezelni nagyjából tudjuk, így picivel több dolgot is megengedhettünk magunknak, elvégre ez egy főpróba.

Szerencsére a BFR jó szerszámokkal és okos módszerrel tanít és oktat, a felhozatal nemzetközi szinten is megállja a helyét. Nyugodtan mondhatom ezt, van itt kupás Swift, Ladies Cup-os Elise, Megane RS, E92 M3 és formaautó is.

Ennél fogva szép lépcsőzetesen lehet felépíteni a képzést, egyre jobban belehúzni a kuncsaftot a dologba, ügyes trükk és senki nem érzi magát megrövidítve. Ügyesen csábítottak a kupás Swiftbe de kötöttem az ebet a karóhoz: bocs, srácok, számomra itt csak egy autó van: az Elise.

A képzés

A BFR-nél kicsit máshogy állnak hozzá a gyakorlati képzéshez, ami – valljuk be – a sava-borsa az egész tréningnek. Magát a Hungaroringet szakaszokra bontva tanuljuk meg, két-három kanyar, az azokat összekötő egyeneseket gyakoroltatják velünk unalomig, miközben az egyes posztokon álló instruktorok rádión keresztül közlik velünk, mit, hogyan rontottunk el. Szerencsére azt is, hogyan javítsunk, hogyan legyünk gyorsabbak.

Mikor így körbeértünk a ringen, jön pár kör felvezetéssel, majd önállóan, akár köridő-méréssel is. Hallottam már olyan véleményt, hogy ez nem biztos, hogy jó módszer, szerintem kombinálva a végső összefűzéssel teljesen alkalmas arra, hogy körbetaláljunk a pályán. Nagy előny ilyenkor, hogy délutánra már megszokjuk az autót, elég sokat ülünk benne és ezt a folyamatot csak pár pillanatra töri meg a picit sietős ebéd.

Előtte persze van egy elméleti felkészítés, szerencsére sikerült időben és tematikában úgy összerakni, hogy ne legyen túl unalmas és ami a legjobb: az Elise tökéletes eszköz minden elméleti dolog szemléltetésére anélkül, hogy komolyabb bajba sodornánk magunkat.

Lehet értetlenkedni és hitetlenkedni, de a fizika már csak olyan, hogy kőkemény és biztos alapokon nyugszik. Ezért a kicsit fogékonyak azonnal megértik, hogy a 850 kilós, középmotoros Elise még utcai futóművel és semi slick gumikkal is a versenyautó-szerűség olyan dimenzióba képes rántani minket, melyet nagyon sok erősebb autó sem tud. Pedig csak ezerhatszáz köbcenti és 136 lóerő. Egyenesben sosem volt egy vadállat, de mindennél többet mond a tény, hogy a több, mint száz lóerővel erősebb Megane RS sem fut jobb időt nála a Hungaroringen.

A kis Lotus ugyanis zseniális, és már 1996 óta az. Alumínium teknő, kettős keresztlengőkaros felfüggesztés, horizontális síkban kicsit kifelé forduló, megszokást igénylő váltó (hiszen alapvetően jobbkormányos), sperrdifi és olyan tökéletes futómű, hogy az ember sírva fakad tőle.

Középmotoros mivoltának köszönhetően súlyelosztása közel ideális, nagyon érzékenyen reagál a horizontális irányú terhelésváltásokra, ezért remek tanulóeszköz.

Hamar rájövünk – és meg is tapasztaljuk, aminél jobb nincs -, hogy mennyire fontos terhelni az első kerekeket kanyarban, de éppen csak tapadáshatáron. Az Elise ehhez remek partner, mindent tudunk, ami az autóval éppen történik, világosan és egyértelműen jelzi szándékát, a sperrdifi is finoman dolgozik alá, egyszerűen pazar kis cucc, kéne. Jó szerszámmal jó dolgozni, igaz a régi mondás.

A beltér persze amolyan fércelt, Opel bajuszkapcsolókkal, Fiesta légbeömlőkkel, de ha van autó, amelyiknél ez teljesen másodlagos, akkor ez az.

Élménynek sem utolsó de mindenekelőtt nagyon tanulságos tapasztalatszerzés. Fejben nagyon ott kell lenni, a jó köridő sosem az ész nélküli gáz-fék tiprásból születik. Egy túl rövid féktávval ugyan lehet, hogy beférünk a másik mellé, de kevesebbet nyerünk ezzel, mint amennyit a kigyorsításkor elveszítünk, a kanyarban gázrugdosás amatőr hiba, teljesen elbizonytalanodik az autó orra és rögtön alulkormányzottá válik, kanyart csak tartott gázzal, egyenletesen és finoman teljesítünk.

A nap végére nagyjából összeáll egy kép arról, hogyan is kéne működnie embernek és gépnek, szerintem ez a legnagyobb hozománya egy ilyen képzésnek. Joggal mondhatnák, nincs rá szükség ahhoz, hogy MNASZ gyorsasági licencet kapjunk, hiszen bőven 100 ezer forint alatt már megszerezhető az A-licenc (bővebben itt és itt), sportegyesületi tagként pedig már 50 ezer környékén is papíros versenyzők lehetünk.

Az igazság azonban az, hogy a papír még senkiből nem csinált versenyzőt és ha élesben szereznénk meg a rutint, az akár sokkal többe is kerülhet majd, mint egy komplett képzés.

Versenyezni lehet, mert versenyezni jó, de ha igazán komolyan gondolja bárki is, akkor tömje meg a malacperselyt, mert az induláshoz is kell legalább 700 ezer forint (felszerelés, képzés) plusz egy versenyautó.

Senki nem mondta, hogy könnyű lesz, de ha mégis bele akarnánk vágni, akkor tessék: létezik komplex megoldás.

Kapcsolódó blogposztunkban hozzászólhat!