Beleállt a gumifalba a Toyota

2012.06.16. 21:08

Már azt hittük, nem történik semmi. Egy bő órája azt találgatja mindenki, hogy jött fel a két Toyota ennyire a vezető Audi nyakára. Nem volt semmi komoly baja az audisoknak, eggyel többször álltak ki, mint tervezték, aztán egyszer csak ott voltak a Toyoták. Már lőtávolban voltak mindketten a versenyt vezető egyes hibrid Audi mögött, amikor ki kellett állniuk a tervezett tankolásra. Így aztán Audi, Toyota, Audi, Toyota sorrend állt be az élen, amikor Romain Dumas a hármas számú dízel Audival beérte a Flying Lizard Motorsport Porschéjét.

Vagy az amatőr Porsche volt a vártnál lassabb, vagy Dumas nézett be valamit, mindenesetre a Mulsanne első sikánjában lecsúszott az ívről és beleállt a gumifalba. Ami utána következett, egyszerre volt komikus és csodálatra méltó. A pályabíró elé állt, jelezve, hogy nem lehet továbbmenni az autóval. Erre Dumas kipattant, heves mozdulatokkal leszaggatta az Audi komplett elejét, vagyis ami megmaradt belőle, majd alig fél perc karosszériásmunka után elindult hosszú útjára a boksz felé. Fityegett az első kerék, de behozta a bokszba. Meglátjuk, mit tudnak varázsolni az Audi szerelői. (Update: időközbn kiderült, hogy Dumas egy olajfolton csúszott meg, ezért nem tudta a kanyarba befordítani az autót. Alig harminc percnyi szerelés után új jobb első futóművel, de visszaaállt a versenybe. 24 óra nagy idő, ennyi talán beleférhet.)

Eközben a hetes Toyota beérte és elkezdte támadni az élen álló Audit. Néhány helycsere után éppen felhördült a tömeg, amikor stabilan megszerezte az első helyet a toyotás Lapierre, de nem sokáig örülhettek a japánok. A másik autójukat ugyanis egy sima előzés közben elkaszálta egy Ferrari, mire a nyolcas Toyota a sikán előtt felrepült a levegőbe, és egy csavart looping után beleállt a gumifalba. Az autó roncs, Anthony Davidson nagyon folytatni akarta, ki is szállt az autóból, de a Toyota menthetetlen, nem tudja folytatni és be kellett mennie orvosi kivizsgálásra. Szerencsére nem lett baja. A ferraris Piergiuseppe Perazzini látható sérülések nélkül szállt ki, állítása szerint nem az ő hibája a baleset. Lehet, ideje lenne, ha valaki megmutatná neki a felvételeket.