Kösz a tükröt!

2013.02.20. 15:06

A múlt hétfői írásunkra reagálva a Budapesti Közlekedési Központ végre kihelyezett egy tükröt és táblákat a Császár-Komjádi uszoda előtt lévő kereszteződésbe. Az eszközök a kanyarodók biztonságát növelik, de ígérik, 2014-re teljesen átépítik az életveszélyes csomópontot.

Magunk sem gondoltuk, hogy egy évek óta fennálló közlekedési problémára ilyen gyorsan képes reagálni a Budapesti Közlekedési Központ. Alig néhány nappal azután, hogy megírtuk, állandó balesetveszélyt okoz egy visszafordulási lehetőség Budapesten, felszerelték az általunk is javasolt közlekedési táblát és tükröt. Az új oszlopon és tükrön kívül még ütközésveszélyre figyelmeztető táblából is jutott három darab, így talán jobban figyelnek az arra járó autósok. Szó sincs arról, hogy a BKK érdemeit csökkenteném, sőt, a hétfőn megjelent cikkhez képest, a tükör pénteken már a helyén volt.

Sajnálom, hogy az ilyen beruházások nem olyan sűrűn követik egymást, mint a bevételeket növelők, de ez most tényleg nem a panasz ideje. Tudjuk, a mérhetetlenül sok EU-s forrás ellenére kevés pénz jut a közlekedés biztonságának növelésére Magyarországon. Még mindig csak tervben van rengeteg baleseti gócpont javítása, de senki nem foglalkozik lokális megoldásokkal. A Komjádi uszoda előtt kialakult probléma és annak megoldása remek példa arra, hogy néha egészen egyszerű és olcsó ötletekkel is sokat lehet javítani problémás kereszteződések biztonságán. Ehhez persze nem csak pénz, de néhány olyan szakember sem árt, aki tudja, hol szükséges beavatkozni. Pár illetékes, aki tudja, hová kell újabb fekvőrendőrt, vagy felfestést szórni, esetleg néhány táblát, ami figyelmeztet a közelgő veszélyre. Mindenkinek lenne legalább egy ilyen javaslata a saját környékén, ebben biztos vagyok.

Reméljük, a jövőben nem csak a gyors megoldásban, hanem a helyzetfelismerésben is példaértékűvé válnak az utakat fenntartó vállalatok, és így sikerülhet biztonságosabbá tenni a közlekedést. Addig maradnak a cikkek, ami ezek szerint néha működik.