Elmaradnak az eheti Kresz-vizsgák

2013.04.10. 17:07 Módosítva: 2013.04.10. 21:23

Hét eleje óta akadozott, mostanra pedig teljesen leállt a Nemzeti Közlekedési Hatóság gépjárművezető-képzést és vizsgáztatást kezelő számítógépes rendszere. A kialakult helyzetben nem tudják rögzíteni a befizetéseket, elméleti vizsgára jelentkezők adatait sem fogadják a gépek, a tanfolyamra jelentkezők adatait és a tanulócsoportok listáját pedig papíron vezetik, mint húsz éve.

A hatóság a vizsgázók és pótvizsgázók értesítését sem tudta megoldani - monda Szántó István, az évente 6-8000 tanulót fogadó Csigavér autósiskola vezetője. Több olyan tanulójuk is volt, aki hiába ment el az e heti pótvizsgájára, csak a vizsgaközpontban tudta meg, hogy hiába kelt korán. Az iskolavezető kérdésünkre elmondta, a mostanra kialakult helyzet eddig száznyolcvan főt érint, de jelentős nehézségekre számíthatnak a gyakorlati vizsgára készülők is. Esetükben, ha nehézkesen is, még most is lebonyolítják a vizsgákat, és az ő adataikat is papíron rögzítik.

Ha nem rendeződik a helyzet hamarosan a hatóság informatikai rendszerében, az autósiskola vezetője szerint a következő hetekben újabb gondokkal találják majd szembe magukat a tanfolyamszervezők. Az ország vizsgahelyein ugyanis minden nap véges számú elméleti és gyakorlati vizsgát képesek megtartani, így kérdés, mit tudnak majd ajánlani azoknak, akik ezen a héten nem tudtak levizsgázni.

Ma tizenöt tanulónk vizsgája maradt el – így akasztotta meg a munkát a budapesti S.O.S. Autós- és motoros iskolánál a Nemzeti Közlekedési Hatóság informatikai rendszerének váratlan összeomlása.

Hartman Dóra tanfolyamszervező szerint az elmúlt napokban óriási káosz alakult ki az autósiskoláknál, hiszen csak a fővárosban több ezren lehetnek azok a tanulók, akik nem tudják letenni elméleti, vagy gyakorlati vizsgájukat.

Ebben a helyzetben felmerül a kérdés, mi lesz azokkal, akik korábban tettek Kresz-vizsgát, és épp most jár le a forgalmi vizsga letételére előírt legfeljebb kétéves időszak. Velük könnyen megtörténhet, hogy a teljes tanfolyamot elölről kell kezdeniük a rendszerhiba miatt.

Az ország összes autósiskoláját érintő probléma kapcsán kérdéseinket elküldtük a Nemzeti Közlekedési Hatóság kommunikációs osztályának, ahonnan az imént érkeztek meg a válaszok. Íme:

A Nemzeti Közlekedési Hatóság számítástechnikai rendszerében az elmúlt napokban történt váratlan meghibásodás a közúti járművezető vizsgáztatás és utánképzés ügyvitelét is érintette. A vizsgáztatás ügymenetének folytonossága és az üzemzavar elhárítása érdekében a Nemzeti Közlekedési Hatóság átmeneti eljárásrendet alakított ki, jelenleg ez alapján járnak el a megyei közlekedési felügyelőségek. A vizsgáztatás ügyintézése ennek köszönhetően – ugyan többletidőt jelent – , de már folyamatosan zajlik. Az eredeti rend visszaállításán jelenleg is dolgoznak a hatóság munkatársai. Az esetlegesen felmerülő egyedi problémákkal kapcsolatban a hatóság a megyei felügyelőségekkel való szorosan együttműködik. A Magyarország.hu honlapon tapasztalható problémákhoz pedig nincs köze a hibának.